Cum pot fi pastrate legumele si fructele viguroase si gustoase pana tarziu in iarna
Alta varianta de pastrare presupune atarnarea verzelor, legate de cotor "In zona Buzaului, gradinarii scot varza de toamna din pamant cu radacina cu tot, o scutura de pamantul de pe radacina, elimina frunzele acelea laterale, lasa numai tulpina cu radacina si capatana si leaga undeva de grinda, in soproane, eventual incinte din acestea fara pereti, doar cu acoperis, deoarece varza rezista foarte bine iarna, la frig. Inainte de depozitare, se tin la aer doua-trei zile, ca sa se evapore umezeala, apoi se pun la pastrat in locuri racoroase, uscate si ferite de lumina si inghet, in ladite astfel asezate incat sa fie posibila circulatia aerului. Trebuie subliniat ca ceapa, indiferent cum o pastram, pe funie, in lada sau in cutii, sau in saci de iuta, trebuie avut grija ca acolo o sortam, o aranjam din toamna, dupa ce a fost bine uscata, insa nu se recomanda miscarea ei dintr-un loc in altul, pentru ca provoaca incoltirea cepei si imediat se inmoaie si se strica. Au nevoie de un loc racoros si uscat si de verificari periodice, pentru eliminarea fructelor care au incep sa se strice si care pot duce la deprecierea intregii cantitati.
Alegem capatani cu trei sau patru frunze care sa le inveleasca bine, cu cotor cu tot, si le punem pe rafturi, nu foarte apropiate una de alta. Le verificam, din cand in cand, si le curatam de foile de la suprafata daca observam ca se usuca. In unele parti ale tarii, gospodarii obisnuiesc sa pastreze varza prin ingroparea capatanilor in pamant, la 30-40 de centimetri adancime, acoperite total cu pamant, putand fi pastrate astfel pana in februarie - martie, cand devin albe si indesate. Alta varianta de pastrare presupune atarnarea verzelor, legate de cotor "In zona Buzaului, gradinarii scot varza de toamna din pamant cu radacina cu tot, o scutura de pamantul de pe radacina, elimina frunzele acelea laterale, lasa numai tulpina cu radacina si capatana si leaga undeva de grinda, in soproane, eventual incinte din acestea fara pereti, doar cu acoperis, deoarece varza rezista foarte bine iarna, la frig. Le lasa asa legate cate doua, trei, in buchet, cu radacina in jos, iar pe timpul iernii iau cate o capatana si o folosesc pentru salata, cruda, sau pentru mancare de varza proaspata. Frunzele acelea de la exterior se ofilesc si creeaza o mantie protectoare impotriva deshidratarii si este chiar mai buna decat in perioada asta in care se recolteaza", spune Costel Vanatoru, cercetator horticultor. Sursa ecology.md Si conopida se pastreaza bine pana in februarie, daca este impachetata cu tot cu frunze in foi groase de hartie, fiind agatata apoi de grinda pivnitei. Atat conopida, cat si varza, mai pot fi pastrate cu radacinile in nisip, la aceeasi adancime pe care au avut-o in gradina. Inainte de depozitare, se tin la aer doua-trei zile, ca sa se evapore umezeala, apoi se pun la pastrat in locuri racoroase, uscate si ferite de lumina si inghet, in ladite astfel asezate incat sa fie posibila circulatia aerului. Este de evitat lipirea laditelor de pereti, distanta recomandata fiind de minimum 10-15 centimetri distanta. Trebuie feriti de lumina, pentru ca in caz contrar incep sa in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro