Cum pot fi oprite VIP-urile cu probleme penale sa plece din tara

Cum pot fi oprite VIP-urile cu probleme penale sa plece din tara

Dupa ce a lipsit de la mai multe termene in procesele in care este judecata pentru coruptie, Elena Udrea a confirmat zilele acestea ca se afla in Costa Rica unde este de cateva saptamani si prietena ei, Alina Bica. De obicei nu dau socoteala de ce plec din tara, dar cand lucrurile par ascunse dau nastere la tot felul de scenarii. Pe de alta parte, sustragerea de la judecata implica si eforturile statului de aducere in tara a acelor persoane. Unul dintre amicii vizitati de Udrea este, cu siguranta, Alina Bica, fosta sefa de la DIICOT, care la randul ei condamnata in prima instanta in doua dosare de coruptie, a plecat in Costa Rica.

acum 22 luni (19 Feb 2018)

Dupa ce a lipsit de la mai multe termene in procesele in care este judecata pentru coruptie, Elena Udrea a confirmat zilele acestea ca se afla in Costa Rica unde este de cateva saptamani si prietena ei, Alina Bica. Asta dupa ce, saptamana trecuta, avocatul acesteia spunea ca clienta sa este internata intr-o clinica din Atena si ca urmeaza sa se intoarca in tara. "Costa Rica este o tara frumoasa si prietenoasa, insa pentru cei care traiesc aici mi se pare o tara foarte scumpa. De obicei nu dau socoteala de ce plec din tara, dar cand lucrurile par ascunse dau nastere la tot felul de scenarii. Apoi, saptamana viitoare este ceea de a doua. Eu sunt Udrea si inainte sa intru si sa ies din puscarie. De altfel, marea majoritate a fugarilor de lux ai Romaniei nici macar nu au plecat ilegal din tara. Printre cei asteptati acum acasa pentru a raspunde acuzatiilor aduse de procurori se numara Alina Bica, Puiu Popoviciu, Sebastian Ghita, Elan Schwartzenberg sau Radu Mazare. Cativa dintre ei au fost chiar arestati preventiv, dar ulterior au fost eliberati si pusi sub control judiciar cu sau fara interdictia de a parasi tara. Statele preferate in ultima vreme de cei care sunt judecati pentru coruptie si care au ales sa stea departe de raspundere au fost Marea Britanie, Costa Rica, Madagascar, Israel sau Serbia. Specialistii in Drept consultati de "Adevarul" spun ca solutia ideala pentru eradicarea acestor practici ar fi introducerea bratarilor de supraveghere, masura care exista in lege, dar nu a fost pusa in aplicare. Avocatul Daniel Fenechiu nu exclude interesul autoritatilor de a face scapate anumite persoane. Sunt mecanisme care afara functioneaza foarte bine, iar la noi, din motive care mie imi scapa, nu sunt folosite.

Si Gheorghita Mateut, doctor in drept si profesor la Institutul National al Magistraturii si la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, pledeaza pentru introducerea acestei masuri. Nu inteleg de ce au fost evitate. Sistemul electronic de supraveghere este ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro