Cum pot fi evitate riscurile complicatiilor provocate de diabetul zaharat

Cum pot fi evitate riscurile complicatiilor provocate de diabetul zaharat

Astfel, un studiu IMAS solicitat de Centrul pentru Inovatie in Medicina si facut public, la jumatatea lunii noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, arata ca prevalenta este de 10,3% in randul persoanelor cu varste peste 18 ani, ceea ce inseamna 1.800.000 de romani, dublu fata de numarul persoanelor inregistrate cu aceasta afectiune. "Pentru ca nu vreau sa orbesc, merg in fiecare an la oftalmolog" "O clasificare didactica ar imparti aceste complicatii in macrovasculare - si aici vorbim de afectarea vaselor mari de sange avand drept expresie clinica aparitia bolii coronariene ischemice, respectiv angina pectorala, infarctul acut de miocard, accidentului vascular cerebral, infarctul enteromezenteric (intestinal acut) sau a arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare - (boala arteriala in care se reduce progresiv diametrul arterelor - n.red) - si microvasculare. 415 milioane de oameni au diabet Potrivit unui raport al Federatiei Internationale de Diabet, 415 milioane de oameni sufera de aceasta boala, iar in urmatorii 25 de ani se estimeaza ca vor aparea alte 225 de milioane de cazuri. In cele mai multe situatii, este vorba despre diabetul de tip 2 care, spre deosebire de diabetul de tip 1 - boala autoimuna caracterizata prin deficitul absolut de insulina - ar putea fi prevenit pentru ca aparitia lui depinde de factori de risc precum obezitate, sedentarism si alimentatie nesanatoasa.

acum 50 luni (4 Dec 2016)

Reprezinta o afectiune care cuprinde un grup eterogen de tulburari, ce pot avea etiologie diferita, dar care au in comun hiperglicemia asociata cu tulburari de metabolism lipidic si proteic", explica dr.

Mai simplu spus, diabetul este o tulburare de metabolism in care organismul nu mai poate transforma mancarea in glucoza necesara functionarii. In mod normal, zaharul din sange este utilizat de celule pentru obtinerea energiei, cu ajutorul insulinei produse de pancreas. "Simptomele clasice ale diabetului zaharat sunt reprezentate de poliurie - pacientul urineaza frecvent - polidipsie - sete - polifagie - mananca mult - , la care se adauga scaderea ponderala - in cazul pacientilor cu diabet de tip 1, numit si insulinodependent", explica dr.

Din pacate, adauga acesta, nu de putine ori, aceste simptome nu alarmeaza pacientul, iar acesta nu se prezinta la medic, astfel ca perioada de diagnostic precoce poate dura ani de zile, intre timp instalandu-se complicatiile cronice. "In aceste situatii, diagnosticul de diabet se pune in contextul in care pacientul se prezinta la medic pentru respectiva complicatie cronica - de exemplu, in cazul ulceratiilor picioarelor".

Din acest punct de vedere, Romania se inscrie in trendul mondial: "Peste 45% din adultii cu diabet din intreaga lume nu stiu ca au boala, iar cei la care este descoperita , diagnosticul este pus atunci cand complicatiile sunt deja instalate", puncteaza prof.dr. Maria Mota, membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului si seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Ce au in plus romanii fata de altii este o prevalenta mai mare a bolii, peste media europeana de 9%. Astfel, un studiu IMAS solicitat de Centrul pentru Inovatie in Medicina si facut public, la jumatatea lunii noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, arata ca prevalenta este de 10,3% in randul persoanelo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro