Cum pot fi aplicate impotriva ISIS tacticile folosite de NATO in Afganistan

> Interviu realizat de Octavian Manea pentru DefenceMatters.org Alianta a invatat o multime de lucruri in timpul campaniei de stabilizare si contrainsurgenta din Afganistan. Cred ca o mare parte dintre lucrurile pe care le-am invatat in Afganistan ar fi foarte utile pe masura ce vedem o intetire a agresiunii rusesti nu doar in Ucraina, ci in intreg spectrul european: contracararea bombelor improvizate, capacitatea de a lucra cu populatia locala pentru a contracara efectele propagandei, intarirea institutiilor destinate guvernarii locale, utilizarea comunicarii strategice pentru influentarea grupurilor extinse prin mijloace media (radio, print, internet, retele sociale), interoperabilitatea-capacitatea fortelor noastre de a se conecta si de a opera coerent impreuna, utilizarea dronelor si culegerea de informatii. Desigur aceasta este o provocare care tine in principal de serviciile de informatii, de politie, este o provocare juridica, dar NATO ca alianta poate fi utila prin capabilitatile cyber, de intelligence si chiar in cazurile in care este nevoie de sustinere militara.

acum 66 luni (29 Jul 2015)

>

Interviu realizat de Octavian Manea pentru DefenceMatters.org

Alianta a invatat o multime de lucruri in timpul campaniei de stabilizare si contrainsurgenta din Afganistan.

Cred ca o mare parte dintre lucrurile pe care le-am invatat in Afganistan ar fi foarte utile pe masura ce vedem o intetire a agresiunii rusesti nu doar in Ucraina, ci in intreg spectrul european: contracararea bombelor improvizate, capacitatea de a lucra cu populatia locala pentru a contracara efectele propagandei, intarirea institutiilor destinate guvernarii locale, utilizarea comunicarii strategice pentru influentarea grupurilor extinse prin mijloace media (radio, print, internet, retele sociale), interoperabilitatea-capacitatea fortelor noastre de a se conecta si de a opera coerent impreuna, utilizarea dronelor si culegerea de informatii. Aceasta este una dintre frontierele principale ale NATO, traversate de milioane de refugiati. Potentialul Statului Islamic de a utiliza valurile de refugiati pentru a intra in Europa si NATO este extrem de ridicat.

In al doilea rand este Marea Mediterana si capacitatea Statului Islamic, in special in Libia de a crea instabilitate si de a infiltra valurile de refugiati care o traverseaza pana Italia si Europa.

Trebuie sa fim totodata pregatiti pentru jihadistii care detin deja pasapoarte ale UE si lupta astazi in Siria si Irak. Desigur aceasta este o provocare care tine in principal de serviciile de informatii, de politie, este o provocare juridica, dar NATO ca alianta poate fi utila prin capabilitatile cyber, de intelligence si chiar in cazurile in care este nevoie de sustinere militara.

Razboiul hibrid este o forma de razboi retelizat.

NATO este o alianta care trebuie sa acopere intreg spectrul de provocari, deopotriva conventionale si sub-neconventionale.

Mai intai trebuie sa studiem, sa observam si sa invatam ceea ce fac rusii. Iar mare parte din ceea ce se cheama raz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro