Cum pot fi angajate si integrate persoanele cu dizabilitati pe piata muncii in contextul recentelor modificari legislative
In scopul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu handicap, companiile care au cel putin 50 de angajati sunt obligate sa angajeze aceasta categorie de persoane, intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Potrivit reprezentantilor Smartree, o alta solutie care poate contribui la stimularea angajarilor pentru aceasta categorie de persoane este oferirea de suport/consultanta cu privire la subiecte precum intocmirea CV-ului, modalitati de prezentare la un interviu, optiuni de selectie si aplicare pentru un loc de munca, dar si o promovare mai buna a canalelor special dedicate acestor persoane precum site-uri specializate de joburi sau organizatii de profil.
In scopul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu handicap, companiile care au cel putin 50 de angajati sunt obligate sa angajeze aceasta categorie de persoane, intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. In caz contrar, inainte de Ordonanta, companiile puteau opta pentru plata lunara catre bugetul de stat a unei sume echivalente cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. De asemenea, angajatorii aveau optiunea de a achizitiona produse sau servicii de la unitatile protejate autorizate, in suma echivalenta cu cea datorata la bugetul de stat. 648, suma datorata catre bugetul de stat s-a dublat, iar posibilitatea achizitionarii de produse de la unitati protejate nu mai exista. Astfel, activitatea a peste 700 de unitati protejate, existente in momentul de fata, va fi afectata negativ, in sensul in care ele vor intra in competitie directa cu restul companiilor care nu fac parte din categoria unitatilor protejate, dar ofera acelasi tip de produse si servicii. Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, majoritatea unitatilor protejate au ca obiect de activitate activitati de vanzari/intermedieri cu bunuri, ambalare, dar si de fabricare a articolelor textile.
"Unitatile protejate au incercat de-a lungul timpului sa se adapteze nevoilor angajatorilor, oferindu-le o gama variata de servicii si produse, incepand de la programe de training, masaj la birou, pana la produse realizate de catre persoanele care prezinta dizabilitati, precum articole textile. Odata cu noile prevederi, nemaiavand optiunea apelarii la unitatile protejate in scopul deducerii de taxe, teoretic angajatorii, mai ales cei cu un numar foarte mare de angajati, vor lua in calcul posibilitatea angajarii de persoane cu dizabilitati", a adaugat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
Solutii de s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro