Cum poate un automobil sa fie declarat "de epoca". De ce proprietarii de masini istorice nu platesc impozite

Cum poate un automobil sa fie declarat

5/2007 ca "din punct de vedere obiectiv, trebuie sa fie vorba despre vehicule pentru care a trecut o perioada de timp mai mare de 30 de ani de la incetarea fabricatiei tipului respectiv de vehicul. Pe aceeasi tema: FOTO Colectionarul de masini de epoca: are Fordul lui Birlic si Dacia lui Ceausescu Cum scapam de zgarieturile superficiale de pe caroseria masinii.

acum 59 luni (23 Apr 2018)

Fie ca le vedem pe strada, in parada sau parcate in diferite expozitii, masinile istorice sau de epoca ne atrag privirile, iar fotografiile cu acestea fac deliciul retelelor sociale. 5/2007 ca "din punct de vedere obiectiv, trebuie sa fie vorba despre vehicule pentru care a trecut o perioada de timp mai mare de 30 de ani de la incetarea fabricatiei tipului respectiv de vehicul. Sub aspect formal administrativ, este necesar ca detinatorii vehiculelor istorice sa obtina un atestat de vehicul istoric, emis de Retromobil Club Romania, in calitate de autoritate nationala FIVA in Romania".

Pentru masinile istorice, Registrul Auto Roman (RAR) elibereaza cartea de identitate a vehiculului numai daca acesta detine atestatul emis de Retromobil Club Romania. Cei de la RAR verifica daca acest atestat si verifica daca masina corespunde in ceea ce priveste starea tehnica, avand in vedere caracteristicile tehnice de la data fabricatiei.

Dupa aceste verificari, reprezentantii RAR mentioneaza in cartea de identitate a masinii textul "vehicul istoric".

Si regimul fiscal al acestor masini este unul special, legiuitorul scutind de la plata anumitor impozite pe proprietarii lor.

Dumitru Chirea este presedintele Retromobil Romania-Filiala Constanta si, totodata, unul dintre cei mai mari colectionari din tara, avand peste 70 de masini de epoca.

"Ea trebuie sa fie originala si sa corespunda 100%, adica toate piesele ei sa fie originale si sa nu fie modificate.

Dupa primirea atestatului, proprietarul merge la RAR (Registrul Auto Roman) si in baza atestatului cei de la RAR verifica masina. Automobilul nu trebuie sa aiba nicio urma de rugina si trebuie sa fie perfect functional.

O masina certificata ca fiind istorica este scutita de impozit si rovinieta si are un regim special pentru RCA. "Daca esti membru de cel putin 6 luni al unui club Retromobil platesti 60 de lei pentru 6 lun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro