Cum poate schimba Donald Trump soarta lumii cu o singura decizie

Cum poate schimba Donald Trump soarta lumii cu o singura decizie

> Prima indicatie asupra sensului deciziei din seara asta ar fi, conform multor analisti, faptul ca, in luna octombrie a anului trecut, Trump a refuzat deja sa semneze "planul de actiune" semnat de Iran cu marile puteri in formatul "5+1" (Germania, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China). Considerent care, reunite, explica reticentele, dar si ingrijorarile europenilor, intarirea tonului mesajelor de la Beijing si Moscova, dar si pot duce, asa cum speram cu totii, la gasirea unei solutii de mijloc, adica o cale a negocierii fie a unui nou acord (pana acum varianta excuta de Rusia, China, UE) sau posibila elaborare a unor addende la textul initial, anuntand extensia perioadei de aplicare, prevederi precise privind rachetele balistice si interdictii pe care Iranul ar trebui sa si le asume in ce priveste finantarea miscarilor teroriste.

acum 25 luni (8 May 2018)

>

Prima indicatie asupra sensului deciziei din seara asta ar fi, conform multor analisti, faptul ca, in luna octombrie a anului trecut, Trump a refuzat deja sa semneze "planul de actiune" semnat de Iran cu marile puteri in formatul "5+1" (Germania, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China). Daca problema asta trebuie rezolvata imediat, sperantele inca invocate de cei mai optimisti dintre comentatori se leaga de faptul ca termenul la care expira celelalte sanctiuni americane (practic, pachetul cel mai semnificativ din cadrul dosarului iranian) expira doar la mijlocul lunii iulie. Ar insemna ca presiunile facute de Franta, Germania si Marea Britanie asupra Washingtonului ar putea avea ceva efecte, macar cel minimal care ar consta in obtinerea unui ragaz suplimentar deoarece, in acest scenariu, Trump ar formula doar un ultimatum. In termeni foarte duri, asezonat cu amenintarile de rigoare, dar totusi nu o ruptura brutala si iesire totala din Acord, asa cu am facut-o de mai multe ori pana acum cu alte mari tratate internationale.

Prima indicatie asupra sensului deciziei din seara asta ar fi, conform multor analisti, faptul ca, in luna octombrie a anului trecut, Trump a refuzat deja sa semneze "planul de actiune" semnat de Iran cu marile puteri. Context in care marea intrebarea este ce atitudine vor lua marile puteri semnatare si in ce masura vor declara o sustinere totala, inclusiv militara, pentru un Iran posibil de a fi amenintat de o alianta Arabia Saudita-Israel la care sa se mai adauge cateva dintre tarile din regiune, totul in cadrul unei actiuni militare masive care sa beneficieze de aprobarea si poate ajutorul logistic al SUA.

Context foarte sensibil si complicat deoarece asta ar presupune o suprapunere a unui conflict militar de mare intensitate peste un razboi religios intre comunitatile sunita si siita. Cam nimeni dintre actorii traditionali din afara zonei dar care mai au inca interese directe si indirecte economice legate d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro