Cum poate fi tratata obezitatea prin modificarea comportamentului pacientilor - explicatia medicilor

Cum poate fi tratata obezitatea prin modificarea comportamentului pacientilor - explicatia medicilor

In etapa a doua se introduc elemente de antrenament individualizat in vederea stabilirii si crearii abilitatilor de a identifica gandirea negativa, de a gasi solutiile alternative, tehnici de distractie, de relaxare, progra-mare de activitati, tehnici de lupta cu stresul (respiratie profunda, relaxare musculara progresiva, meditatie si desensibilizare). In urma tratamentului bine condus pacientii trebuie sa scada in greutate si sa pastreze greutatea obtinuta mai mult timp, sa castige autocontrolul asupra ingestiei si sentimentelor legate de aceasta, sa faca fata situatiilor stresante, sa respecte un orar al meselor, sa consume pranzurile alimentare incet si cu o masticatie corespunzatoare, sa-si mareasca gradul de activitate fizica si sa recastige respectul de sine", a mai aratat Claudiu Cobuz.

acum 99 luni (16 Aug 2015)

Astfel, pacientii supraponderali si obezi sunt influentati mai mult de stimuli externi decat de stimuli interni fiziologici in ceea ce priveste comportamentul alimentar.

In primele luni de viata, hranirea este echivalenta cu satisfacerea nevoii de siguranta si nevoii de a fi iubit. Interpretarea gresita de catre mame a semnalelor emise de sugari duce la nesatisfacerea dorintelor de hrana, securitate si iubire astfel incat bebelusii vor avea tendinta de a consuma alimentul mai repede si in cantitate mai mare.

Mai tarziu, pauzele de masa de la serviciu nu sunt in realitate introduse pentru a satisface o necesitate strict metabolica, ci pentru a diminua starea de agitatie, asa cum nou-nascutul leaga alimentatia de alinarea unui disconfort.

De asemenea, multi specialisti subliniaza ca alimentele nu au numai o valoare nutritionala ci si valoare simbolica, in raport cu motivatiile afective si socio-culturale: alimentele pozitive sunt cele cu compo-nente asa-zis de siguranta, care produc un sentiment de bunastare cum este laptele;

"Tratamentul comportamental al obezitatii a aparut ca o necesitate, deoarece obezii invata scheme eronate de activitate fizica si alimentatie ca urmare a expunerii inadecvate la alimente, modele sociale incorecte si obiceiuri. S-a constatat ca pacientii obezi prezinta modificari ale comportamentului alimentar legate de numarul de mese pe zi, asocierea actului alimentar cu alte actiuni pana la stabilirea unui reflex conditionat care declanseaza senzatia de foame, ciuguleli interprandiale, tulburari care trebuie corectate pentru reusita programului de scadere ponderala. Comportamentul alimentar exagerat este motivat adesea de pacient de cauze care pot fi identificate: pubertate, menopauza, avort, sarcina, stres fizic, conflicte familiale, diverse conjuncturi sociale nefavorabile, casatoria si schimbarea modului de viata, schimbarea domiciliului cu modificarea accesului la hrana", a declarat medicul Claud... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro