Cum poate eficienta la birou sa aduca fericire pe acest pamant
O saptamana are sapte zile pentru ca de atat timp a avut nevoie Dumnezeu ca sa zideazca lumea, iar o saptamana de lucru dureaza de luni pana vineri pentru ca Ford a observat ca poate sa creasca eficienta productiei (inclusiv marjele de profit ale companiei sale) reducand numarul de zile lucrate de la sase la cinci. Pentru angajati, cresterea eficientei se plateste cu timp liber FOTO: Shutterstock Masurata ca un raport intre Produsul Intern Brut (PIB) si numarul total de ore lucrate, productivitatea in Romania este de 5,6 euro pe ora lucrata, fata de Belgia, de exemplu, unde e de 46 de euro pentru aceeasi unitate de timp. Directorul de fond a observat insa ca in industria IT, unul dintre putinele domenii care s-a confruntat cu deficit de personal chiar si in criza, proprietarii sunt preocupati sa ofere angajatilor si alte motivatii in afara de cash-ul traditional: poate nu neaparat timp liber, dar poate un mediu de lucru mai prietenos.
>
De ce are saptamana sapte zile? Dar saptamana de lucru, de ce are cinci zile? Doua intrebari simple al caror raspuns il dau fie cea mai citita carte din lume, adica Biblia, fie un executiv american din Michigan de la inceput de secol XX, adica Henry Ford. O saptamana are sapte zile pentru ca de atat timp a avut nevoie Dumnezeu ca sa zideazca lumea, iar o saptamana de lucru dureaza de luni pana vineri pentru ca Ford a observat ca poate sa creasca eficienta productiei (inclusiv marjele de profit ale companiei sale) reducand numarul de zile lucrate de la sase la cinci. De ce n-ar avea ziua de lucru doar sase ore? La noi, nivelul productivitatii e de doar 17,4% din media UE 28 si de 15% fata de media zonei Euro, dupa calculele publicate de Cursdeguvernare.ro.
Pentru angajati, cresterea eficientei se plateste cu timp liber FOTO: Shutterstock
Masurata ca un raport intre Produsul Intern Brut (PIB) si numarul total de ore lucrate, productivitatea in Romania este de 5,6 euro pe ora lucrata, fata de Belgia, de exemplu, unde e de 46 de euro pentru aceeasi unitate de timp. In tara noastra, angajatii au muncit in 2012, potrivit Eurostat, 41,2 ore pe saptamana - cel mai mare volum din UE - fata de cele 40,5 ore muncite de un neamt sau de 37,6 ore cat a fost media in Finlanda.
Branson dixit
"Ramane la latitudinea angajatului sa decida daca si cand poate sa-si ia liber cateva ore pe zi, o saptamana intreaga sau o luna, presupunand ca o face doar atunci cand se simte 100% confortabil cu ideea ca el/ ea sau echipa din care face parte sunt in grafic cu toate proiectele, iar absenta sa nu va afecta afacerea", a scris recent Branson pe blogul grupului Virgin.
Adevarul e ca o limitare in timp a efortului duce la o crestere a eficientei, potrivit unui articol publicat de Foreign Policy in 2012. Programul de lucru prelungit sunt asociate cu inrautatirea starii de sanatate, ceea ce ce genereaza, pe termen lung, ore de munca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro