Cum poate ajunge Putin la mana unei tarisoare

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost minate cu multa vreme inaintea desfasurarii lor efective, treaba murdara fiind facuta de o armata semi-invizibila, dar extrem de vocala, pe care Kremlinul nu inceteaza, de aproape 25 de ani, sa o cultive si sa o tina cu arma la picior. Insa cu atat mai putin isi poate imagina cineva ca un eventual drum spre integrarea in alianta ar fi posibil, pe viitor, fara lasa deschisa o asemenea fereastra Prin urmare, ce serviciu ii face premierul Leanca propriei sale tari prin aceasta atitudine, care e perfect convenabila Rusiei lui Putin, dar deloc compatibila cu sansele Moldovei de a mentine 100% la temperaturi optime relatia cu acest spatiu de valori si de securitate ce i-ar putea oferi la vremuri grele o umbrela infinit mai larga si mai solida decat are acum?

acum 70 luni (28 Nov 2014)

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost minate cu multa vreme inaintea desfasurarii lor efective, treaba murdara fiind facuta de o armata semi-invizibila, dar extrem de vocala, pe care Kremlinul nu inceteaza, de aproape 25 de ani, sa o cultive si sa o tina cu arma la picior.

Mafioti cu gulere scrobite, retele paramilitare dezvoltate local, spioni, lideri de paie, politicieni cu state de plata secrete, falsi exponenti ai societatii civile sau marturisitori de doua ruble ai ortodoxismului putinist, cu totii compun, practic, avangarda "omuletilor verzi".

"Omuletii verzi" - armata adevarata si adaptata "nevoilor" recente, cu care Putin a defilat si-n alte teritorii "sfinte", cel mai recent in Ucraina, o adunatura bine antrenata, gata sa intervina in caz ca aparatul mai sus descris va dovedi ca nu poate plasa ireversibil Chisinaul pe orbita Moscovei.

Insa una dintre munitiile cele mai eficiente de care Kremlinul a dispus dupa pierderea puterii de catre comunistii lui Voronin a fost discursul (in cel mai bun caz) echivoc al unor politicieni "pragmatici" din Moldova.

Aceasta specie a reusit in ultimii ani performanta de a-si confectiona de ochii Occidentului imaginea unei elite de pro-europeni "calculati", concomitent cu inmultirea drumurilor facute in Rusia si a mesajelor diluate, transmise prin canalele media de acolo.

Cel mai elocvent, nocivitatea acestui gen de politicieni s-a masurat in faptul ca au injectat o ceata densa in spatiul public de peste Prut.

False, dar bine alese, caci scopul lor pare a fi in primul rand acela de a lipsi de orizont tocmai partea activa a opiniei publice moldovenesti, natural orientata spre Vest, deci mai putin receptiva la manipularile cu aer primitiv, propagate de Moscova la Chisinau.

False, dar bine alese, pentru ca o alta functie a unor asemenea teme pare a urmari inhibarea o data in plus a nehotaratilor - un grup compact care, intr-o situatie limita de genul c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro