Cum plagiaza Romania populismul din Europa. "Partidele noastre se iau la intrecere in a se bate cu pumnul in piept cat iubesc ele tarisoara"

Cum plagiaza Romania populismul din Europa.

Pe langa faptul ca marile partide - PSD, PNL, ALDE si PMP - au inserat "Romania" in sloganurile de campanie, mesajele electorale se concentreaza tot pe idei nationaliste, fie ca ele au accente mai de stanga sau mai de dreapta. Partidele se regrupeaza in functie de o tendinta pe care o vad in crestere, cea care tine de perceptia ca , indiferent ca vorbim de o tendinta mai realxata, patriotica, sau de una mai dura, pur nationalista", crede analistul politic Radu Magdin. Ceausescu a venit cu retorica nationalista, confiscata de la Gheorghiu-Dej, pentru a-si crea o aura de disidenta fata de Moscova si a obtine astfel bunavointa poporului satul de sovietici.", explica pentru "Adevarul" Calin Hentea, istoric al propagandei.

acum 58 luni (21 Nov 2016)

Pe langa faptul ca marile partide - PSD, PNL, ALDE si PMP - au inserat "Romania" in sloganurile de campanie, mesajele electorale se concentreaza tot pe idei nationaliste, fie ca ele au accente mai de stanga sau mai de dreapta. "Adevarul" a incercat sa explice, cu ajutorul specialistilor, cat de mult pot ameti electoratul asemenea mesaje, in contextul in care tari din vestul Europei, cu o vasta experienta democratica, au fost lovite din plin de valul nationalist. "Indrazneste sa crezi in Romania condusa de oameni cinstiti (alaturi de imaginea lui Dacian Ciolos - n.r.)" sau "Romania inainte" - PNL;

" este cuvantul-cheie intr-o combinatie de sloganuri mai mult sau mai putin inspirate. Partidele se regrupeaza in functie de o tendinta pe care o vad in crestere, cea care tine de perceptia ca , indiferent ca vorbim de o tendinta mai realxata, patriotica, sau de una mai dura, pur nationalista", crede analistul politic Radu Magdin. Iesirea Marii Britanii din UE, ca urmare a campaniei sustinute de UKIP, si alegerea lui Donald Trump, un promoter al populismului, in functia de presedinte al SUA arata terenul castigat de curentul nationalist in ultimii ani in toata lumea. Cu ajutorul specialistilor in comunicare politica si a sociologilor, "Adevarul" a incercat sa afle daca promovarea romanismului de catre majoritatea partidelor este o coincidenta sau, dimpotriva, arata ca discursul nationalist prinde radacini si in Romania.

"Risca sa afecteze democratia"

Analistii politici cred ca patriotismul, ca tema de campanie, vine ca o consecinta a efectului Trump si Brexit, care incepe sa prinda contur si in Romania, dar si a tendintelor sociologice. "Pe trendul nationalismului si populismului din Europa si SUA si partidele din Romania fac aceeasi eroare urmarind interese electorale cu riscul de a afecta directia democratica a Romaniei. Asa ca partidele noastre se iau la intrecere in a se bate cu pumnul in piept cat iubesc ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro