Cum pierde Romania cei mai straluciti elevi la informatica din cauza programei "stramosesti"

Cum pierde Romania cei mai straluciti elevi la informatica din cauza programei

Elitele informaticii romanesti, elevi straluciti care au castigat an de an medalii la concursurile internationale de profil, aleg sa-si continue studiile in afara tarii. Olimpicii aflati in anii terminali de liceu au deja garantata admiterea la universitatile de profil din tara, gratie medaliilor castigate la olimpiadele si concursurile internationale. "As vrea sa ma duc la o facultate care sa imi permita si sa ma intorc, dar si sa imi gasesc de lucru cu usurinta, daca decid sa raman in afara granitelor. La Olimpiada Internationala de Informatica din 2016 a luat medalie de argint, iar la Balcaniada a obtinut medalia de aur. Numarul de elevi acceptati la o universitate de top este de zece ori mai mic decat la noi, notele obtinute conteaza, toate examenele sunt examene de an, astfel incat trebuie sa fii foarte bine pregatit.

acum 84 luni (30 May 2017)

Elitele informaticii romanesti, elevi straluciti care au castigat an de an medalii la concursurile internationale de profil, aleg sa-si continue studiile in afara tarii. 18 liceeni fac parte, anul acesta, din lotul restrans de Informatica al Romaniei, elevi care vor reprezenta tara la cele mai inalte competitii internationale de informatica.

Olimpicii aflati in anii terminali de liceu au deja garantata admiterea la universitatile de profil din tara, gratie medaliilor castigate la olimpiadele si concursurile internationale. Elevii de clasa a XII-a care fac parte din lotul de elita al informaticii romanesti au fost acceptati deja la Oxford si alte universitati din Anglia, Canada sau Statele Unite ale Americii.

Majoritatea celor de clasa a XI-a intentioneaza sa faca acelasi lucru anul viitor, desi sunt accepati de pe acum la universitatile din tara. In afara de pasiunea pentru informatica, elevii romani care viseaza sa studieze Computer Science la Oxford mai au in comun dorinta de a se putea dezvolta intr-un mediu universitar flexibil si prestigios. Recunosc calitatea invatamantului romanesc, insa il prefera pe cel din afara tarii, pe de o parte datorita prestigiului universitatilor straine de top, pe de alta parte datorita programei mai relaxate. Mi se pare ca are farmecul matematicii cand vine vorba de gandire rationala, dar este si mai creativa, si mai noua. La nationala am luat bronz in clasa a IX-a, argint in clasa a X-a, aur in a XII-a si am participat si la concursuri internationale. La Balcaniada de Informatica din Cipru, anul trecut, am luat argint", spune olimpicul.

"Este vorba mai mult despre renumele universitatii" In 2017, olimpicul se pregateste pentru Internationala de Informatica si bacalaureat. A fost acceptat deja la mai multe universitati din America, Canada si Romania si va alege Oxford. La informatica am deja 10 gratie rezultatului de la balcaniada.

Tanarul recunoaste ca este atras in primul rand de prestigiul un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro