Cum o sa castige Gabi Firea primaria Bucuresti, in timp ce candidatii de dreapta se lupta intre ei

Cum o sa castige Gabi Firea primaria Bucuresti, in timp ce candidatii de dreapta se lupta intre ei

> Ambii candidati, atat Catalin Predoiu, cat si Nicusor Dan, sustin, fiecare cu cate un alt sondaj, faptul ca in momentul de fata ocupa locul doi in preferintele electoratului si ca au principala sansa sa invinga candidatul PSD in lupta pentru Primaria Capitalei (26% CP - 14% ND in primul caz, 19,5 ND - 8.7 CP in al doilea caz). Exista doua curente: unul care arunca PNL mai spre PSD si refuza votul util, vazand in Nicusor Dan o speranta de care aveau nevoie, si altul pentru care primeaza obiectivul de a nu avea primar PSD, de a nu o avea pe Gabriela Firea la Primaria Capitalei.

acum 82 luni (26 May 2016)

>

Ambii candidati, atat Catalin Predoiu, cat si Nicusor Dan, sustin, fiecare cu cate un alt sondaj, faptul ca in momentul de fata ocupa locul doi in preferintele electoratului si ca au principala sansa sa invinga candidatul PSD in lupta pentru Primaria Capitalei (26% CP - 14% ND in primul caz, 19,5 ND - 8.7 CP in al doilea caz). Chiar daca propunerea PNL vorbeste de un nou sondaj, facut intr-un mod care sa nu ridice semne de intrebare, ea a fost respinsa, pana in momentul de fata, de Nicusor Dan.

Campania electorala e privita, mai ales de cand numarul si impactul mijloacelor de informare a crescut semnificativ, ca o lupta. De cele mai multe ori, cheia de interpretare, incadrarea, "framing-ul" tin de razboi si competitie. Dezbaterile electorale nu fac exceptie de la acest mod de interpretare si, implicit, pentru fiecare astfel de "obicei" de campanie se cauta un invingator. Surprinzator pentru multi (poate si de aici aceeasi convingere in cadrul unor categorii de public extrem de diversificate privind invingatorul), Catalin Predoiu a castigat dezbaterea gazduita de la Antena 3. Pe un fond de absenta din campanie, pe un fond de probleme privind candidatura PNL-ului, Predoiu a surprins printr-o comportare datatoare de sperante cel putin in ceea ce priveste atractivitatea campaniei.

Curios fiind de sensul pe care campania il apuca dupa acest moment, am urmarit si dezbaterea organizata la Grupul de Dialog Social (GDS), anticipand ca principalul subiect dezbatut va fi acesta al propunerii. Intr-un climat presarat cu sustinatori ai lui Nicusor Dan, dar si cu voci mai rationale, precum cea a lui Gabriel Liiceanu, care incercau sa readuca discutia catre sensul ei primar, si anume propunerea existenta "pe masa" candidatilor, dupa doua ore de dezbatere mi-am dat seama care e cheia: electoratul "de dreapta" si reprezentantii sai ar fi trebuit sa-si dea seama ce primeaza pentru ei la aceste alegeri. Exista doua curente: unul care arunca PNL mai s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro