Cum ne va afecta legea anti-fumat

Neplăcerea cauzată de faptul că trebuie să te scoli de pe scaun şi să fumezi afară nu este privită ca o neplăcere de acei fumători care sunt conştienţi că, dacă nu se fumează in interior, atunci şi ei vor fuma mai puţin, vor cheltui mai puţin şi, de ce nu, poate că se vor şi lăsa de fumat, lucru care ştiu foarte bine că este spre binele lor. In proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces in spaţii publice inchise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat». Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pană la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

acum 47 luni (4 Jan 2016)

In Romania, patru oameni mor in fiecare oră din cauza fumatului, iar 50% dintre fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă. Acesta este unul dintre argumentele proiectului de lege anti-fumat, care se aşteaptă să intre in vigoare in 2016, după ce Curtea Constituţională va soluţiona, in 27 ianuarie, o contestaţie inaintată de un grup de parlamentari in privinţa unui articol ambiguu, care se poate interpreta că fumatul nu este permis nici măcar in propria locuinţă.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spaţiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun şi la locul de muncă. Din experienţa altor ţări, ştim că, in ce priveşte numărul persoanelor cu astm care se spitalizează, de asemenea, scade după 6-9 luni de la implementa legii.

Magdalena Ciobanu: Eu nu vreau să compar Romania cu ţările nordice sau cu Anglia, sau cu Irlanda, ţări recunoscute prin faptul că cetăţenii respectă legile, ci aş vrea să compar Romania cu Turcia, cu Bulgaria, cu Ungaria, ţări vecine nouă, cu un context istoric comun, ţări in care legea prin care se interzice fumatul in locurile publice este aplicată de mai bine de doi ani. Nu văd de ce nu s-ar aplica şi in Romania, pentru că inşişi fumătorii recunosc că este mult mai bine să stai intr-un restaurant sau intr-un club in care nu se fumează. Neplăcerea cauzată de faptul că trebuie să te scoli de pe scaun şi să fumezi afară nu este privită ca o neplăcere de acei fumători care sunt conştienţi că, dacă nu se fumează in interior, atunci şi ei vor fuma mai puţin, vor cheltui mai puţin şi, de ce nu, poate că se vor şi lăsa de fumat, lucru care ştiu foarte bine că este spre binele lor.

Cu toate beneficiile acestor reglementări, specialiştii spun că există şi un impact negativ din punct de vedere economic, pentru că foarte multe cluburi şi foarte multe restaura... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro