Cum ne va afecta criza din Grecia

La sfarsitul saptamanii trecute, finantarea primita de bancile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro. "Situatia Greciei era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza bancile din Romania", a afirmat, intr-o interventie televizata, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

acum 64 luni (28 Jun 2015)

Grecii au stat la cozi pentru a retrage bani de la bancomate, dupa ce premierul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor creditorilor internationali. Decizia Atenei i-a determinat pe ministrii de Finante din zona euro sa refuze sa prelungeasca programul de sustinere. Problema principala este programul ELA (Emergency Liquidity Assistance) al BCE, prin intermediul caruia bancile elene primesc imprumuturi de la Banca Greciei, pentru a compensa retragerile masive de depozite.

La sfarsitul saptamanii trecute, finantarea primita de bancile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro. Intrucat bancile detin obligatiuni de stat si depind de garantii din partea statului, respectarea conditiilor devine incerta, daca Guvernul nu isi va plati datoriile catre creditori.

Costurile de imprumut ale Romaniei s-au majorat usor, iar economistii asteapta si o crestere a volatilitatii cursului de schimb.

O analiza realizata de Capital Economics arata ca, desi temerile de contagiune a Grexit-ului s-au concentrat pe zona euro, retragerea dezordonata a Greciei din uniunea monetara poate pune in pericol statele rasaritene foste comuniste, inclusiv Romania.

"Probabilitatea ca exit-ul Greciei din zona euro sa declanseze incetinirea economica in Europa de Est este in crestere", avertizeaza Capital Economics. Pe piata romaneasca, cele patru mari banci elene, Eurobank, NBG, Alpha Bank si Piraeus Bank, aveau in toamna anului trecut o expunere totala de 12 miliarde de euro. "Situatia Greciei era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza bancile din Romania", a afirmat, intr-o interventie televizata, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro