Cum ne putem aminti mai usor anumite lucruri
Incapacitatea de a ne aminti un lucru stiut ne poate pune, uneori, in situatii cel putin neplacute, mai ales cand vine vorba de numele cuiva sau alte informatii necesare dintr-o discutie. De asemenea, ar putea ajuta oamenii sa vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor sa si-l aminteasca, dar cel de-al doilea experiment sugereaza ca inchiderea ochilor poate ajuta si la o concentrare asupra informatiilor de tip audio", a declarat doctorul Robert Nash, cercetatorul principal al acestui studiu.
Incapacitatea de a ne aminti un lucru stiut ne poate pune, uneori, in situatii cel putin neplacute, mai ales cand vine vorba de numele cuiva sau alte informatii necesare dintr-o discutie. Cercetatorii de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, au descoperit o modalitate prin care putem creste sansele de acuratete a memoriei, transmite Mediafax.
In cadrul studiului lor, oamenii de stiinta au desfasurat doua experimente separate pe un grup de 178 de persoane.
Primul experiment a presupus ca voluntarii sa urmareasca un film in care un electrician intra pe o proprietate privata, executa niste lucrari si apoi fura un numar de obiecte.
De asemenea, unui grup de participanti i s-au pus intrebari dupa stabilirea unei relatii prietenoase cu intervievatorul, pe cand celorlati participanti li s-au pus intrebarile fara un demers prealabil in stabilirea unei relatii mai calde. Pe de alta parte, cei care nu stabilisera o relatie interpresonala si aveau ochii deschisi au raspuns corect la doar 41% dintre intrebari.
Studiul a aratat ca inchiderea ochilor a avut cel mai mare impact in ceea ce priveste amintirea corecta a detaliilor, dar si ca sentimentul de confort din timpul intervievarii a ajutat.
Datele noastre si altele anterioare indica faptul ca inchiderea ochilor este de ajutor, pentru ca astfel se elimina elemente care ar putea distrage atentia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii sa vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor sa si-l aminteasca, dar cel de-al doilea experiment sugereaza ca inchiderea ochilor poate ajuta si la o concentrare asupra informatiilor de tip audio", a declarat doctorul Robert Nash, cercetatorul principal al acestui studiu.
Specialistul precizeaza ca mecanismele pe care le-au identificat ar trebui sa se aplice si altor contexte, cum ar fi, de exemplu, detaliile referitoare la o prelegere sau o sedinta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro