Cum ne pot imbolnavi grav caserolele cu mancare. Pericolul nestiut din plastic, explicat de cercetatori

Cum ne pot imbolnavi grav caserolele cu mancare. Pericolul nestiut din plastic, explicat de cercetatori

Cercetatorii de la Universitatea din Adelaide si Institutul de Sanatate si Cercetare Medicala din Sudul Australiei (SAHMRI) au investigat asocierea independenta dintre bolile cronice la barbati si concentratiile de substante chimice potential nocive, cunoscute sub numele de ftalati. Chimicalele afecteaza sistemul endocrin Cercetatorii au constatat ca, dintre cei 1.500 de barbati australieni testati, ftalatii au fost detectati in esantioane de urina la 99,6% dintre cei cu varsta de 35 de ani si peste.

acum 76 luni (23 Jul 2017)

Cercetatorii de la Universitatea din Adelaide si Institutul de Sanatate si Cercetare Medicala din Sudul Australiei (SAHMRI) au investigat asocierea independenta dintre bolile cronice la barbati si concentratiile de substante chimice potential nocive, cunoscute sub numele de ftalati.

Ftalatii reprezinta un grup de substante chimice utilizate pe scara larga in produsele de consum comune, cum ar fi la ambalarea produselor alimentare si alte tipuri de ambalaje, jucarii, medicamente si chiar dispozitive medicale. Chimicalele afecteaza sistemul endocrin Cercetatorii au constatat ca, dintre cei 1.500 de barbati australieni testati, ftalatii au fost detectati in esantioane de urina la 99,6% dintre cei cu varsta de 35 de ani si peste. "Am constatat prevalenta bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 si tensiunii arteriale crescute in randul barbatilor cu niveluri mai ridicate de ftalati", spune profesor asociat Zumin Shi, de la Scoala de Medicina a Universitatii din Adelaide.

"Desi nu intelegem inca care este explicatia legaturii dintre ftalati si boalile cronice, stim ca sistemului endocrin uman, care controleaza eliberarea de hormoni - care regleaza cresterea corporala, metabolismul, dezvoltarea si functia sexuala, este afectat de substantele chimice", a mai adaugat Zumin Shi. In plus fata de bolile cronice, niveluri mai ridicate de ftalati au fost asociate cu niveluri crescute in cazul unei serii de biomarkeri inflamatori in organism, a mai spus el. Studiile anterioare au aratat ca barbatii care au mancat fructe si legume mai putin proaspete si mai multe alimente prelucrate si ambalate, dar si care au baut bauturi racoritoare carbogazoase, au niveluri mai ridicate de ftalat in urina.

"Este important de mentionat ca, in timp ce 82% din barbatii pe care i-am testat au fost supraponderali sau obezi - afectiuni asociate cu boli lecronice - atunci cand am adaptat acest lucru in studiul nostru, asocierea semnificativa dintre n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro