Cum ne "mananca" memoria biscuitii, fursecurile si alte rontaieli

Cum ne

Consumul unuei cantitati mai mari de grasimi trans se asociaza cu tulburari de memorie mai grave. Mai exact, cei care consumau cele mai mari cantitati de grasimi trans si-au amintit, in medie, cu 11 cuvinte mai putin, comparativ cu cei care consumau mai putine astfel de grasimi.

acum 61 luni (19 Nov 2014)

Consumul unuei cantitati mai mari de grasimi trans se asociaza cu tulburari de memorie mai grave.

Grasimile trans sunt obtinute prin adaugarea de hidrogen in uleiurile vegetate, pentru a le solidifica, de unde si numele de grasimi partial hidrogenate. Ele sunt utilizate in tot mai multe produse de tip junk food pentru a le prelungi fragezimea si termeniul de valabilitate.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au confruntat rezultatele unor chestionare in ceea ce priveste obiceiurile alimentare si ale testelor de memorie in cazul a aproximativ 1.000 de barbati adulti. Chiar si dupa ce au luat in cosiderare influenta unor factori importanti precum varsta, depresia si educatia, aportul de grasimi trans a prezentat o legatura evidenta cu o memorie mai slaba in randul persoanelor sub 45 de ani.

In cadrul testelor care presupuneau memorarea unor cuvinte, cercetatorii au descoperit ca fiecare gram de grasimi trans pe zi se asociaza 0.76 mai putine cuvinte retinute. Mai exact, cei care consumau cele mai mari cantitati de grasimi trans si-au amintit, in medie, cu 11 cuvinte mai putin, comparativ cu cei care consumau mai putine astfel de grasimi. In ceeea ce priveste efectele asupra sanatatii, consumul de grasimi trans a fost asociat in mai multe randuri cu o crestere a greutatii corporale, mai multe imbolnaviri si afectiuni cardiovasculare, precizeaza Golomb.

Asa cum le-am spus pacientilor, in timp ce grasimile trans cresc termenul de valabilitate al produselor alimentare, acestea reduc termenul de valabilitate al oamenilor", a completat Golomb. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro