Cum ne limiteaza modestia. Contradictia de care nu sunt constiente persoanele modeste

Cum ne limiteaza modestia. Contradictia de care nu sunt constiente persoanele modeste

Vorbim de niste procese psihice, cu niste reflexe neconditionate ce se desfasoara la nivel mental si care genereaza programe de limitare, frica, neincredere, de retragere, de marginalizare si de ascundere. Exista o contradictie aici, pentru ca, de fapt, persoanele modeste vor sa iasa in evidenta, sa le fie remarcate calitatile si sa fie apreciate la adevarata valoare, insa modestia excesiva de care dau dovada le impiedica, lipsindu-le de energia de care au nevoie pentru a face aceste lucruri, spun specialistii.

acum 81 luni (7 Feb 2018)

Cand ne referim la modestie, vorbim de o timiditate, de o sfiala in exprimarea mai ales in public a anumitor persoane.

Sunt persoane care afiseaza o falsa modestie, ascunzand, de fapt, o atitudine aroganta in spatele acesteia.

"Sunt persoane care datorita unei modestii excesive, nu au curajul de a vorbi in public sau despre ei. Modestia este de multe ori o fuga, o fuga de exterior care vine din interior. Vorbim de niste procese psihice, cu niste reflexe neconditionate ce se desfasoara la nivel mental si care genereaza programe de limitare, frica, neincredere, de retragere, de marginalizare si de ascundere.

Cei in cauza vor dezvolta o frica de a vorbi in public, chiar si in grupul prietenilor apropiati, se vor izola si vor refuza orice posibilitate de avansare profesionala, ba chiar vor comite intentionat gafe pentru a se asigura ca nu vor ajunge intr-o astfel de pozitie.

Cu ce boli te poti alege daca esti prea modest

Pe plan personal, o familie in care modestia este trasatura de baza, vine cu niste programe de modestie ce se reflecta in tot ceea ce membrii sai fac. Exista o contradictie aici, pentru ca, de fapt, persoanele modeste vor sa iasa in evidenta, sa le fie remarcate calitatile si sa fie apreciate la adevarata valoare, insa modestia excesiva de care dau dovada le impiedica, lipsindu-le de energia de care au nevoie pentru a face aceste lucruri, spun specialistii. Astfel de persoane vor avea probleme digestive si se vor confrunta cu boli de ficat si de pancreas. Sunt multe persoane care au averi impresionante si care sunt modeste, deci au gasit o cale de a echilibra lucrurile. Banii sunt, de fapt, o energie, iar daca o persoana modesta ar primi o suma mare de bani, nu ar sti sa managerieze aceasta situatie foarte bine pentru ca nu ar face fata unei cantitati mari de energie la nivel mental", detaliaza psihologul Stelian Chivu.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro