Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna creierul si procesele interne ale corpului

Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna creierul si procesele interne ale corpului

Totusi, trezirea in diminetile de iarna cu ajutorul unei lumini artificiale a reusit sa restabileasca cantitatea de cortizol, ceea ce atrage o mai buna capacitate cognitiva si de functionare a creierului - mai ales in ceea ce priveste stabilirea unor obiective, planificarea si luarea unor decizii.

acum 78 luni (30 Oct 2017)

In ultima duminica din octombrie s-a trecut la ora oficiala de iarna, ora 4.00 devenind ora 3.00. Acest lucru inseamna ca ne bucuram de mai multa lumina in momentul trezirii.

Reactia biologica in lant continua cu detereminarea secretiei de cortizol, cunoscut si ca "hormonul stresului pozitiv". O explozie puternica in secretia de cortizol are loc in primele 30 de minute dupa trezire. Aceasta se numeste raspunsul trezirii cortizolului (CAR), nivelul sau fiind mai mare atunci cand ne trezim si in camera este lumina, lucru care promoveaza o mai buna functionare a creierului.

Studii anterioare au aratat ca cei mai afectati de anotimpurile in schimbare au inregistrat CAR-uri mai mici, ceea ce provoaca stres si anxietate. Totusi, trezirea in diminetile de iarna cu ajutorul unei lumini artificiale a reusit sa restabileasca cantitatea de cortizol, ceea ce atrage o mai buna capacitate cognitiva si de functionare a creierului - mai ales in ceea ce priveste stabilirea unor obiective, planificarea si luarea unor decizii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro