Cum ne incolteste in minte gandul de a fi doar cu Dumnezeu

Cum ne incolteste in minte gandul de a fi doar cu Dumnezeu

Unii pot pleca la manastire fie din motive aparent fara legatura cu chemarea (deceptii, curiozitate, comoditate) si pot descoperi o viata nebanuita de ei, altii pot pleca aparent bine motivati, dar descopera ca nu e pentru ei o astfel de viata. Austeritatea, chilia, ruperea de lume (nu si de realitate, ca monahismul nu-i visare, ci viata reala, poate mai reala ca in lume, care uneori e populata cu iluzii si desertaciuni) sunt baza intrarii in tine, a insingurarii, a adunarii in tine ca sa te linistesti.Dupa asta, incepe cautarea mistica a lui Dumnezeu. De regula, esti lasat sa stai ca novice cam un an, ca sa intelegi cum e manastirea, apoi poti fi facut rasofor (candidat la monahism) treapta in care traiesti ca si monahii, fara a fi insa monah, un timp ce difera de la om la om, dar in care esti analizat daca poti deveni monah sau nu. Manastire din Dobrogea - Schitul Sfantul Gherman din Canaraua Fetii, Lipnita, judetul Constanta Va mai recomandam FOTO VIDEO Parintele Arsenie Papacioc, "spitalul de urgenta al sufletelor" FOTO Eugen Tanasescu, preot: "Am coborat de pe vapor, fiind indragostit iremediabil de Hristos"

acum 65 luni (17 May 2015)

O astfel de decizie vine pe neasteptate? Caci acela care nu se mai simte in largul lui in lumea laica stia de mult ce are de facut.

Ce il indeamna pe un om activ si cu responsabilitati sa abandoneze tot ceea ce il leaga de realitatea inconjuratoare si sa se retraga intr-un mediu izolat dintr-o manastire?

De fiecare data cand trebuie sa vorbeasca despre convertirea sa, fostul bancher Ion Dan o face cu inima deschisa. A obosit de cate ori si-a spus povestea, o data, si inca o data, celor care-l cautau sa se convinga cu ochii lor. Dar nu osteneste niciodata sa dea sfaturi blande cand este intrebat, o data si inca odata, despre motivele care l-au dus la aceasta decizie.

In cazul sau, hotaratoare a fost intalnirea cu duhovnicul Arsenie Papacioc de la manastirea Sfanta Maria din Techirghiol. Se intampla in Postul Pastelui din anul 1991, cu mult inainte ca viata bancherului sa cunoasca grele incercari. Papacioc i-a spus de la prima vedere: "Cand ai tu timp si nevoie de mine, eu te primesc, chiar daca este multa lume la usa mea". Sotia si-a pierdut-o cand fiica si fiul sau aveau inca mare nevoie de indrumarea mamei. Asta l-a si determinat sa se gandeasca din ce in ce mai mult la optiunea calugariei. Si totusi marturiseste deschis c-a avut un moment de cumpana in ultima perioada din viata de mirean. Prelungeam asteptarea, desprinderea de casa. Parca tot mai gaseam ceva de facut, ceva de pus la punct. Si am stiut ca nu mai este loc de indoiala. Am plecat la manastire si mi-am gasit linistea", povesteste parintele Ilarion.

Motivele alegerii radicale

"Inainte de toate trebuie sa fie credinta, trairea spirituala, dorinta de a fi doar cu Dumnezeu (monah = insingurat, instrainat de cele lumesti), care este esenta. Apoi urmeaza un proces de deliberare interna, de cautari a unor raspunsuri. Pe langa acestea, trebuie sa fie o cunoastere cat de cat a monahismului, c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro