Cum ne imbatraneste corpul si ce putem sa facem in aceasta privinta
De la 40 de ani, acuitatea vizuala incepe sa scada, o serie de papile gustative incep sa se atrofieze la aceasta varsta la femei si cam pe la 50 de ani la barbati. Intre 50 si 70 de ani, atat femeile, cat si barbatii incep sa nu mai auda bine, iar de la 70 de ani ne lasa si mirosul. Suplimente de vitamina B 12 sunt necesare dupa varsta de 50 de ani pentru prevenirea anemiei, bolilor de inima si a celor neurologice.
Primele semne ale batranetii le sesizam la nivelul pielii. Numarul si forma fibrelor musculare scade, fapt care face ca la 60 de ani sa avem mai putina forta decat la 20.
Continutul in minerale al oaselor se reduce si el pe masura ce imbatranim, ceea ce le face mai putin dense si mai fragile.
Incheieturile care faciliteaza mobilitatea devin mai rigide, flexibilitatea descreste din cauza schimbarilor de la nivelul tendoanelor si a ligamentelor. De la 40 de ani, acuitatea vizuala incepe sa scada, o serie de papile gustative incep sa se atrofieze la aceasta varsta la femei si cam pe la 50 de ani la barbati. Intre 50 si 70 de ani, atat femeile, cat si barbatii incep sa nu mai auda bine, iar de la 70 de ani ne lasa si mirosul.
Inima devine mai putin capabila sa pompeze cantitatea de sange de care avem nevoie. Celulele nervoase de la nivelul maduvei spinarii scad numeric ceea ce produce atrofia acesteia, precum si atrofia creierului.
Stomacul produce mai putin acid dupa varsta de 50 de ani, ca urmare vitamina B 12 din alimentatia naturala se absoarbe mai greu. Mobilitatea mainii scade, ceea ce face mai dificila indeplinirea sarcinilor zilnice cum sunt, de exemplu, deschiderea unui borcan sau rasucirea unei chei.
Dupa varsta de 40 de ani inaltimea incepe sa scada cu cativa milimetri pe an.
Click pe imagine pentru a o mari
Ce putem face
Batranetea este inevitabila, totusi procesul poate fi intarziat, dau asigurari specialistii.
Mintea limpede poate fi pastrata prin administrarea de B complex si exercitii fizice regulate. Activitatea fizica este indicata si pentru a reduce riscul de boli neurologice degenerative.
Vederea poate fi protejata prin purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV, reducandu-se astfel riscul de cataracta. Totodata, sunt ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro