Cum ne alegem Babele ca sa ne mearga bine tot anul: "Urmatoarele noua zile sunt ale Babei Dochia"

Cum ne alegem Babele ca sa ne mearga bine tot anul:

Ce spune legenda Legenda spune ca, plina de rautate, Baba Dochia si-a trimis nora, pe zapada si pe ger, cu oile la pasunat, cerandu-i sa-i aduca fragi proaspeti si dandu-i ca sarcina sa toarca un caier de lana neagra pana cand acesta devine alba. In cea de-a treia zi, induiosat de suferintele fetei, Dumnezeu face o minune si deodata oile gasesc iarba de pascut, caierul se toarce cat ai bate din palme, iar buzunarul de la sortul tinerei neveste se umple de fragi mari si parfumati.

acum 21 luni (1 Mar 2018)

Se spune ca in aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi, si astfel afara se face putin mai cald, iarna lasand loc primaverii sa vina. Babele reprezinta o traditie pur romaneasca: de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi sau mai bine zis o baba.

Daca vremea din ziua aleasa va fi frumoasa, ii va merge bine tot anul, insa daca va fi mohorata va avea parte de un an cu suparari si necazuri. Se spune ca cei care fac treaba in ziua de 1 Martie atrag ghinionul si zilele negre asupra lor. In stravechiul calendar roman, anul incepea odata cu prima zi a lunii martie, astfel ca babele reprezinta un nou inceput, dar si lupta dintre iarna si primavara, fapt ce duce la o instabilitate crescuta a vremii. In aceste zile, cei care doresc sa cunoasca cum le va fi viitorul apropiat, isi aleg o anumita data si observa cu atentie cum va fi ziua respectiva. Daca este cald si soare, vor fi tot anul sanatosi si voiosi, iar daca va fi urat, vor fi tristi, posomorati, bolnavi, vor avea necazuri", ne-a explicat Maria Popa din Bihor.

Ce spune legenda

Legenda spune ca, plina de rautate, Baba Dochia si-a trimis nora, pe zapada si pe ger, cu oile la pasunat, cerandu-i sa-i aduca fragi proaspeti si dandu-i ca sarcina sa toarca un caier de lana neagra pana cand acesta devine alba. Ajunsa pe munte, nora plangea si se vaita, caci oile nu aveau ce paste, de fragi nici vorba, iar caierul nu putea sa-l toarca intr-un timp asa de scurt.

Dumnezeu, vazand-o pe tanara suferind, coboara pe pamant si o sfatuieste sa mearga acasa si sa-i explice soacrei ca nu-i poate indeplini dorintele. In cea de-a treia zi, induiosat de suferintele fetei, Dumnezeu face o minune si deodata oile gasesc iarba de pascut, caierul se toarce cat ai bate din palme, iar buzunarul de la sortul tinerei neveste se umple de fragi mari si parfumati. In ziua respectiva, Baba Dochia, imbracata cu noua cojoace, porneste la dr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro