Cum ne ajuta sportul sa progresam ca societate

Cum ne ajuta sportul sa progresam ca societate

De fapt, toata ideea de proiect de tara mai invedereaza ceva: ca statul nostru nu are nevoie de carpeli legislative sau de natura politica. Sunt nenumarate demonstratii si exemple in viata sau literatura care au subliniat acest aspect: doar competitia, dorinta de a fi mai buni, mai bogati, mai cunoscuti sau mai puternici i-a facut pe oameni sa avanseze si sa iasa din starea de saracie, terminandu-si viata in conditii de zeci de ori mai bune decat au inceput-o. Gusi triple, stomacuri revarsate peste cureaua de la pantaloni, lipsa elementara de sportivitate in dezbaterile politice - despre incompetenta si agramatism nu mai adaugam, atacul dat mai intotdeauna pe la spate, iar nu din fata, lipsa de demnitate si de curaj pentru a infrunta un obstacol serios. Aduc in discutie sportul si pentru ca vom gazdui cateva meciuri de la Campionatul European de fotbal din 2020, trebuie sa pregatim infrastructura - spre exemplu, linie de metrou de la aeroportul Otopeni inspre Bucuresti - dar nimic ...

acum 75 luni (22 Jan 2015)

>

Cetatenii sunt de acord cu acest lucru, peste 90% se pronunta in acest sens, ceea ce ii uimeste pe o parte dintre intelectuali. Realitatea este mai simpla, fara a cadea in capcana ideii ca "poporul nu greseste niciodata": romanii au inteles de mult ca din 1990 pana acum haosul mai mult sau mai putin controlat a fost trasatura caracteristica a tarii noastre, iar in aceasta ceata doar o prea mica parte a cetatenilor a izbutit sa progreseze. De aici, migratia extraordinara, de aproape 20% din populatie - ei au mers spre zone unde societatea era mai bine structurata, iar sansele de progres mai mari.

De fapt, toata ideea de proiect de tara mai invedereaza ceva: ca statul nostru nu are nevoie de carpeli legislative sau de natura politica. Regulile de reformare structurala a statului sunt simple, cunoscute de toti, trebuie doar sa le afirmam cu hotarare si sa le aducem la indeplinire.

Dar un proiect de tara nu poate merge foarte bine daca oamenii care trebuie sa il implementeze nu sunt si ei supusi transformarii. Degeaba le dai diplome unora si altora, sau ii trimiti la cursuri de perfectionare profesionala de 2 - 3 saptamani, daca nu te ocupi de schimbarea spiritului lor. doar si Stefan a Petrei, gospodarul din Humulesti, atragea atentia la cel care s-a dus bou la Paris si s-a intors de acolo vaca.

Proiectul de tara pe care trebuie sa il construim are la baza statul de drept, conditie sine qua non pentru orice forma de progres. Mentionam ca principiile statului de drept nu trebuie sa se aplice doar simplilor cetateni, ci mai ales conducatorilor politici si de institutii.

Pentru a construi oameni morali avem nevoie de educatie in primul rand, avem nevoie si de recursul la divinitate - ca forma de gandire pe termen lung a ce facem cu viata noastra, dar este necesar sa mai mai dezvoltam o componenta: sportul.

Sportul nu este doar ceea ce uneste natiunea - in raportul sau imagologic cu alte popoare - dar este... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro