Cum merg pensiile private?

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns, impreuna, la active nete in admi-nistrare in valoare totala de aproape 17,5 miliarde lei (4 miliarde de euro) la mijlocul anului 2014, potrivit unui comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Scurt istoric Potrivit APAPR, de la lansare si pana in prezent (sfarsitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit in administrare in numele participantilor contributii brute in valoare totala de 13,18 miliarde de lei si au adaugat, prin fructificarea investitiilor, castiguri nete (din toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei. Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un numar total de circa 330.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 923 milioane de lei, potrivit datelor calculate de APAPR.

acum 95 luni (6 Nov 2014)

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns, impreuna, la active nete in admi-nistrare in valoare totala de aproape 17,5 miliarde lei (4 miliarde de euro) la mijlocul anului 2014, potrivit unui comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul primelor sase luni din 2014 la un numar total de 6,16 milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de 16,54 miliarde lei, potrivit datelor calculate de APAPR. In ultimul an, activele nete ale Pilonului II si-au mentinut ritmul de crestere (+43% fata de mijlocul anului 2013), datorita cresterii procentului de contributie la 4,5% in 2014, dar si gratie rezultatelor investitionale obtinute de administratori, in beneficiul participantilor la fondurile de pensii.

Scurt istoric

Potrivit APAPR, de la lansare si pana in prezent (sfarsitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit in administrare in numele participantilor contributii brute in valoare totala de 13,18 miliarde de lei si au adaugat, prin fructificarea investitiilor, castiguri nete (din toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei.

Din punct de vedere al perfor-mantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut in ultimul an un randament mediu de 12,1%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008-luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un numar total de circa 330.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 923 milioane de lei, potrivit datelor calculate de APAPR. In ultimul an, contributiile virate de participanti in conturile personale de pensii facultative au inregistrat o crestere usoara, ceea ce a dus, alaturi d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro