Cum lupta Occidentul cu fenomenul coruptiei
Mita: amenda de 150.000 euro In Franta, in functie de gravitatea infractiunii si de gradul de culpabilitate, infractiunile de mita, imbogatire ilicita si trafic de influenta sunt pasibile de o pedeapsa de 2 ani inchisoare si de o amenda de 50.000 euro; In SUA, o sanctiune pentru o condamnare de spalare de bani ar putea fi o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 20 de ani si o amenda de 500.000 USD.
Demnitarii si primarii anchetati pentru fapte de coruptie se apara invocand abuzuri si faptul ca justitia a capatat o putere prea mare in stat. Intr-o "Prezentare comparativa a Practicilor si normelor privind sanctionarea infractiunilor de coruptie" publicata de portalul americanbar.org, Meagan Condrey, procuror si avocat american, arata ca fenomenul de combatere a coruptiei "este o actiune temerara interdisciplinara si cu multiple fatete, care implica o legislatie penala si civila eficienta si clara. Sentinta pe care o primeste o persoana dupa condamnarea pentru savarsirea unei infractiuni sau dupa ce a fost gasita vinovata de comiterea unei fapte ilegale, reflecta nu numai pedeapsa impusa acelei persoane ci si mesajul social pe care guvernul doreste sa-l transmita prin intermediul sistemului judiciar".
Mita: amenda de 150.000 euro
In Franta, in functie de gravitatea infractiunii si de gradul de culpabilitate, infractiunile de mita, imbogatire ilicita si trafic de influenta sunt pasibile de o pedeapsa de 2 ani inchisoare si de o amenda de 50.000 euro; o pedeapsa de 5 ani inchisoare si o amenda de 75.000 euro; sau, respectiv, o pedeapsa de 10 ani inchisoare si o amenda de 150.000 euro. Spalarea de bani se pedepseste cu 5 ani inchisoare si de o amenda de 375.000 euro. Forma agravata a acestei infractiuni este pasibila de o pedeapsa de 10 ani inchisoare si de o amenda de 750.000 euro, se arata in lucrarea mai sus citata.
In Germania, "acceptarea unor beneficii financiare sau incorporale in scopul de a indeplini un act privitor la indatoririle unei persoane care ocupa o functie publica sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri se pedepseste cu 5 ani inchisoare si cu 10 ani. In cazurile in care mita data functionarilor consta intr-o suma mare de bani sau in cazul in care beneficiile au fost acceptate in mod repetat, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 10 ani. In afara de amenda si pedeapsa cu inchisoarea, legislatia g... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro