Cum l-au sprijinit serviciile secrete pe Ion Iliescu in 13-15 iunie 1990

Cum l-au sprijinit serviciile secrete pe Ion Iliescu in 13-15 iunie 1990

Cine primea notele informative Procurorii militari care au investigat acest caz au subliniat ca printre manifestantii din Piata Universitatii au existat, in permanenta, si "cadre militare din institutiile cu rol de aparare a ordinii publice si din domeniul securitatii statului, care urmareau atent desfasurarea demonstratiilor, precum si persoanele care erau prezente in piata si isi expuneau opiniile". "Imi amintesc ca, in jurul datei de 8 iunie 1990, seful Serviciului Tennic de la acea vreme, colonelul Eftimie a primit ordin de la conducerea unitatii sa trimita 4 ofiteri sau subofiteri la Intercontinental, unde fusese rezervata o camera, cred la etajul 14, cu vedere la Piata Universitatii, pentru a supraveghea miscarile din piata, astfel incat in cazul producerii unor tulburari sa anunte telefonic de indata conducerea unitatii pentru ca la randul ei sa anunte organele de politie pentru luarea masurilor de ordine", a explicat o alta operatiune, un alt fost ofiter UM 0215. La randul lor, minerii au povestit ca atunci cand au ajuns in Bucuresti erau asteptati si insotiti de ofiteri de politie sau de "diversi domni" care se legitimau ca facand parte din Ministerul de Interne.

acum 24 luni (19 Jun 2017)

"Gelu Voican Voiculescu imi trasa sarcini sa aflu cat mai multe informatii despre Ion Ratiu, Corneliu Coposu, Radu Campeanu si, in principal, despre cei care se opun lui Ion Iliescu". Aceasta este o parte din declaratia de martor a lui Nelu Florea, fost ofiter al UM 0215, cunoscuta ca "Doi si-un sfert", serviciul secret al Ministerului de Interne (MI). Nelu Florea a povestit pe indelete procurorilor militari care a fost rolul sau si al mai multor ofiteri de informatii in timpul "Mineriadei din 13-15 iunie 1990". Cu aceasta ocazie au fost trimise in judecata pentru crime impotriva umanitatii 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si Miron Cozma.

Fost revolutionar, transformat in ofiter

Militar de cariera inainte de 1989, Nelu Florea a stat in sediul CC al PCR pana in ianuarie 1990.

"Culegerea de informatii am facut-o, initial, din proprie initiativa, dupa care, la initiativa lui Gelu Voican Voiculescu, fara stirea conducerii FOI (Fortele de Ordine si Interventie din cadrul Ministerului de Interne). Din acest motiv, pentru a nu fi deconspirat, si-ar fi creat o retea de informatori care aveau acces in randurile Opozitiei. Cine primea notele informative

Procurorii militari care au investigat acest caz au subliniat ca printre manifestantii din Piata Universitatii au existat, in permanenta, si "cadre militare din institutiile cu rol de aparare a ordinii publice si din domeniul securitatii statului, care urmareau atent desfasurarea demonstratiilor, precum si persoanele care erau prezente in piata si isi expuneau opiniile".

Notele informative pe care ofiterii le intocmeau si, in special, cele intocmite de UM 0215, ajungeau la Iliescu si la Roman. Tot la acestia ajungeau si informarile transmise de SRI. Procurorii militari au exemplificat ce tipuri de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro