Cum l-au omagiat salajenii pe Iuliu Maniu la implinirea a 60 de ani

Cum l-au omagiat salajenii pe Iuliu Maniu la implinirea a 60 de ani

In cadrul unui amplu eveniment petrecut in 10 septembrie 1933, in prezenta a aproximativ 5.000 de persoane, potrivit presei vremii, a fost citit actul fundational, "din care reiese ca aceasta casa de cultura fusese ridicata ca o marturie a cinstei si recunostintei salajenilor cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Ioan Maniu si a 60 de ani de la nasterea lui Iuliu Maniu", afirma cercetatorul stiintific, adaugand ca dupa ce a fost semnat, documentul a fost sigilat si introdus de omul politic in temelia noii cladiri.

acum 94 luni (8 Jan 2017)

In 8 ianurie 1933, cand Iuliu Maniu implinea 60 de ani, autoritatile din Simleu Silvaniei, orasul natal al politicianului, au organizat in cinstea lui o adunare festiva, la care au participat membri ai comunitatii, precum si reprezentanti ai autoritatilor.

Potrivit istoricului Marin Pop, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, adunarea festiva a fost deschisa de catre primar, care a declarat ca Iuliu Maniu "a stat totdeauna in serviciul concetatenilor sai din Simleu, fie pe timpuri grele de lupta nationala, fie in opozitie in tara intregita, fie ca premier al Romaniei". In semn de recunostinta, marele om politic a fost declarat cetatean de onoare al orasului, toti consilierii locali, indiferent de formatiunea politica pe care o reprezentau, votand in favoarea acestei propuneri.

Telegrame de felicitare i-au trimis si studentii din Societatea culturala "Salajeana", care "ii aduceau un omagiu presedintelui de onoare al societatii lor, Iuliu Maniu, la implinirea varstei de 60 de ani, si ii promiteau ca vor ", precizeaza Marin Pop. Recunostinta pentru dreptul la vot acordat femeilor

Desi nu impartasea conceptiile politice ale lui Maniu, fostul prefect liberal de Salaj, Emil Lobontiu, aprecia in cuvantul sau "marile servicii, pe cari sarbatoritul le-a facut neamului romanesc, tarii si in special judetului", in timp ce deputatul taranist si fost prefect, Alexandru Aciu, a multumit partidelor din opozitie "cari ridicandu-se deasupra patimelor omenesti au creiat o atmosfera de solidaritate cetateneasca impunatoare".

In aceeasi zi, studentii salajeni au organizat o sedinta plenara in cadrul careia l-au sarbatorit pe presedintele lor de onoare si au luat decizia ridicarii, in satul Badacin, a unei Case Nationale, "pentru a lega ziua de omagiu si inchinare de o realizare durabila, care sa ramana marturie a sentimentelor de recunostinta si atasament ale tinere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro