Cum l-a impresionat Barbu Lautaru pe Franz Liszt: "Dumnezeu te-a facut artist si tu esti mai mare decat mine!"

Cum l-a impresionat Barbu Lautaru pe Franz Liszt:

capetenia lor Barbu era batran, barba sa carunta impletita in doua cadea pana la piept si sub caciula ce acoperea fruntea sa se vedeau stralucind ochii sai plini de inteligenta si cand intrara in casa, toti pusera mana la piept si se inchinara pana la pamant; Cand se sfarsi cantecul, Liszt se scula deodata si mergand drept la batranul Barbu, il saruta calduros, apoi luand dupa vechiul obicei paharul cu sampanie, il intinse, zicandu'i: - Bea Barbule Lautar, stapanul meu, bea, caci Dumnezeu te-a facut artist si tu esti mai mare decat mine!", a mai mentionat Teodor Burada.

acum 50 luni (6 Aug 2017)

Barbu Lautaru, pe numele sau real Vasile Barbu, s-a nascut la Iasi in anul 1780. Fiind staroste al lautarilor din Moldova, Barbu Lautaru a fost unul dintre cei mai cunoscuti cantareti de muzica populara din Romania, avand o contributie importanta in formarea si imbogatirea muzicii populare de tip lautaresc.

Acesta a avut mai multe turnee in tarile romane, insa una dintre marile sale realizari este faptul ca a reusit sa-l impresioneze cu muzica sa pana si pe compozitorul austriac Franz Liszt.

"Dupa acestea Liszt fiind invitat seara la boierul Alecu Bals, acesta chema si taraful de lautari al lui Barbu, spre a arata lui Liszt ce soi de musica era obicinuit in Moldova. 48 din 28 Noembrie, gasim urmatoarea descriere interesanta despre impresia pe care taraful lui Barbu Lautarul o facu asupra marelui musicant: Acestia erau tiganii din Iasi si capetenia lor se numea Barbu Lautarul. Toti purtau anterie mari stranse la piept, legate cu brae, cu caciuli de piele de miel si opinci. capetenia lor Barbu era batran, barba sa carunta impletita in doua cadea pana la piept si sub caciula ce acoperea fruntea sa se vedeau stralucind ochii sai plini de inteligenta si cand intrara in casa, toti pusera mana la piept si se inchinara pana la pamant;

La aceasta intalnire a luat parte si poetul Vasile Alecsandri. Instrumentele lautarilor din taraful lui Barbu Lautaru erau o violina, un nai, o cobza si un instrument ce semana cu o mandolina. Batranul lautar i-a pus pe ucenicii sai sa cante un mars national, ce i-a facut pe toti boierii aflati in sala sa arunce cu galbeni in paharul sau. Barbu Lautaru a continuat cu mai multe cantece tiganesti, timp in care Liszt in asculta cu foarte mare atentie.

"Liszt asculta mereu, rezemat pe un scaun de stejar, manca cu ochii pe lautari.

Toti boerii batura din palme, Liszt lua din buzunarul sau un pumn de galbeni si turnandu-i in pahar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro