Cum l-a executat banca pe celebrul scriitor Duiliu Zamfirescu. O poveste de actualitate intamplata acum 100 de ani

Cum l-a executat banca pe celebrul scriitor Duiliu Zamfirescu. O poveste de actualitate intamplata acum 100 de ani

Un astfel de credit i-a adus probleme si marelui scriitor Duiliu Zamfirescu, care in urma cu o suta de ani, mai exact in ziua de 6 aprilie, a contractat un imprumut de 10.000 de lei de la Banca Milcov din Focsani, obligandu-se sa-i restituie in termen de o luna. "Admite actiune si obliga pe paratul Duiliu Zamfirescu, proprietar din Focsani, la a plati reclamantei Banca Milcov din Focsani suma de 10.000 de lei cu procente legale de 6% pe an de la 9 mai 1916, pana la achitare, plus 100 de lei cheltuieli de judecata".

acum 78 luni (2 Jun 2016)

Ca si astazi, creditele luate de la banca de oameni nu erau inapoiate la termenele scadente, fapt pentru care institutiile bancare apelau la instanta sa recupereze sumele nerestituite.

Un astfel de credit i-a adus probleme si marelui scriitor Duiliu Zamfirescu, care in urma cu o suta de ani, mai exact in ziua de 6 aprilie, a contractat un imprumut de 10.000 de lei de la Banca Milcov din Focsani, obligandu-se sa-i restituie in termen de o luna.

Pe vremea acea, Duiliu Zamfirescu era secretar general la Ministerul de Externe, dar avea afaceri in Vrancea, retragandu-se adesea la conacul sau de la Faraoanele, dar si la casa din Focsani.

Prin urmare, Banca "Milcov", prin seful ei Valeriu Sterian, a solicitat Tribunalului judetean sa-l oblige pe Duiliu Zamfirescu la plata datoriei

"Subsemnatul Valeriu Sterian, directorul Bancii Milcov din Focsani, societatea anonima cu capital social de 400.000 de lei deplin varsat, actionez in judecata comerciala pe Domnul Duiliu Zamfirescu, proprietar domiciliat in Focsani pe Bulevardul Carol. Motivul si obiectul actiunii este: Ca numitul cu cambia din 6 aprilie 1916 devenita la scadenta cu valoarea primita in numerar datoreaza Bancii Milcov suma de 10.000 de lei pe care la termenul de 8 mai 1916 n-a fost urmator as o restitui. In consecinta, va rugam dispuneti citarea lui la infatisare si a-l obliga la plata suscitatei sume cu procent comercial de la scadenta, plus cheltuieli de judecata si de urmarire", se arata in cererea de chemare in judecata depusa de directorul bancii, pe 13 mai 1916.

Procedura de chemare in judecata a fost indeplinita de agentul corpului de portarei al Tribunalului, care in data de 6 iulie 1916 s a deplasat la domiciliul lui Duiliu Zamfirescu din Focsani, care locuia pe Bulevardul Carol nr 35.

"Admite actiune si obliga pe paratul Duiliu Zamfirescu, proprietar din Focsani, la a pla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro