Cum l-a cenzurat ministrul Bratianu pe liberalul care a vrut sa dezvaluie dezastrul din Armata Romana. "Nu esti nici liberal, nici bun roman"

Cum l-a cenzurat ministrul Bratianu pe liberalul care a vrut sa dezvaluie dezastrul din Armata Romana.

Profesorul de istorie Alesandru Dutu ne ofera spre consultare mici fragmente din istoria tarii noastre publicand pe pagina de Facebook date biografice despre mari romani, texte despre discutiile din spatele frontului. Acolo, din automobil, a avut cu un ofiter de serviciu urmatorul dialog: ,,Un deputat de pe aici a scris secretarului general al Ministerului de Razboi ca cojoacele ce vi s-au trimis nu ar fi de buna calitate".

acum 74 luni (8 Oct 2016)

Profesorul de istorie Alesandru Dutu ne ofera spre consultare mici fragmente din istoria tarii noastre publicand pe pagina de Facebook date biografice despre mari romani, texte despre discutiile din spatele frontului. Unul dintre acestea se refera la modul in care politicienii de la acea vreme intelegeau sa trimita pe front ostasii romani. ,,Cum suntem noi pregatiti de razboi? Era o preocupare de fiecare zi pentru mine. Cu 3 - 4 luni inainte de august 1916, un prieten, pe atunci capitan, mai tarziu general, ma intalneste pe strada in Pitesti si imi spune: . caciulile erau asa de mici si de stramte, ca cu greu intrau in ele capetele soldatilor: iar mondirele le ajungeau abia la genunchi. Am fost atat de scandalizat, incat am adus acestea la cunostinta lui Vintila Bratianu, care m-a trimis sa le spun lui Misu Iliescu, secretarul general la Ministerul de Razboi. Misu Iliescu a delegat cu cercetarea pe colonelul Iancovescu, care dupa o vizita la Suici, mosia socrului sau Suiceanu, la intoarcere spre Bucuresti, unde ocupa un loc important in Ministerul de Razboi, s-a oprit doua minute la Regimentul 6 artilerie din Pitesti. Acolo, din automobil, a avut cu un ofiter de serviciu urmatorul dialog: ,,Un deputat de pe aici a scris secretarului general al Ministerului de Razboi ca cojoacele ce vi s-au trimis nu ar fi de buna calitate". S-a intors la Bucuresti, unde a raportat secretarului general al Ministerului de Razboi, care la randul lui, mi-a raspuns in scris ca . Acest fapt m-a indignat atat de mult, incat ma hotarasem sa adresez o interpelare guvernului, lucru pe care l-am comunicat lui Vintila Bratianu. Dar cand m-am dus la Camera, dupa pranz, ca sa anunt interpelarea, inainte de deschiderea sedintei, un chestor al Camerei ma invita la dl.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro