Cum l-a "ajutat" Ponta pe Corlatean sa saboteze votul din diaspora
Astfel, de pe lista sectiilor de vot propusa de Ambasada Romaniei la Chisinau, au fost taiate propuneri de a se infiinta sectii de votare in localitati in care sunt comunitati semnificative de cetateni romani. Mai exact, in comparatie cu anul 2009 s-au evacuat cinci sectii de votare in Chisinau (unde din cele noua sectii propuse de catre ambasada au fost organizate doar patru) si o sectie de votare la Balti (unde din cele doua sectii propuse de catre ambasada a fost organizata doar una). Cu exceptia sectiei de votare de la Ialoveni, interesul relativ scazut pentru exercitarea dreptului la vot in aceste sectii de votare (in comparatie cu cele propuse de catre misiunea diplomatica si oficiile consulare) a fost confirmat de numarul de voturi exprimate la alegerile prezidentiale din anul 2014.
Asa si-a motivat Titus Corlatean demisia de la MAE, dupa primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, "Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc, prin ordin, de catre ministrul Afacerilor Externe".
Mai mult, prin Hotararea de Guvern 706 din 26 august 2014, data de premierul Ponta, atributiile ministrului de Externe in organizarea alegerilor din strainatate au fost intarite. (2) din aceasta Hotarare "Ministerul Afacerilor Externe va lua masurile necesare pentru organizarea si dotarea sectiilor de votare din strainatate, precum si pentru functionarea biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate", iar la art. 1 se arata ca "sediile birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate se asigura de catre Ministerul Afacerilor Externe".
"Din prevederile legale mai sus mentionate rezulta ca ministrul afacerilor externe conduce intreaga activitate a Ministrului Afacerilor Externe, indeplinind, in domeniul de activitate al Ministrului Afacerilor Externe, atributiile generale prevazute de lege", potrivit unor surse apropiate anchetei. Conditii absurde
Mai pe scurt, toate acestea i-au permis lui Corlatean sa stabileasca discretionar amplasarea sectiilor de vot, fara sa tina cont de propunerile avansate de misiunile diplomatice. Potrivit unor surse MAE, ca sa justifice neorganizarea unor sectii de vot in zone cu importante comunitati romanesti, Corlatean a impus conditii organizatorice greu de indeplinit de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. El a cerut sa se obtina pentru sectiile de votare spatii publice de la autoritatile locale din tarile de resedinta - autoritati care nu au nicio obligatie, fie si cutumiara, de a actiona in acest sens. Asa ca ministrul a facut urmatoarea mutare, care a fost si decisiva: fara vreo documentare ori justificare, Corlatean a pus pe lista sectii de vota... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro