Cum iti inveti copilul sa fie independent: "Copiii sunt perfecti asa cum sunt"

Cum iti inveti copilul sa fie independent:

Specialistii in parenting sustin ca de multe ori este vorba despre o lipsa de incredere in sine a parintelui, proiectata asupra copilului, sau de dorinte neimplinite pe care le atribuie inconstient copilului. Pe de o parte nu le permit pruncilor lor sa ia decizii, sa le puna in aplicare si sa gaseasca solutii, pe de alta, nici nu le ofera oportunitati pentru a-si testa abilitatile si, de ce nu, limitele", explica formatorul in parenting.

acum 70 luni (22 Mar 2017)

Specialistii in parenting sustin ca de multe ori este vorba despre o lipsa de incredere in sine a parintelui, proiectata asupra copilului, sau de dorinte neimplinite pe care le atribuie inconstient copilului.

Ea atrage atentia asupra riscului de a-ti transforma totul intr-o forma de dresaj:

"Copilul este determinat, uneori chiar constrans, sa faca anumite lucruri, sa le evite pe altele, iar ce face sa faca intr-un anume fel, pe considerentul ca .

Aceasta abordare izvoraste, in opinia sa, din nevoia parintelui de a fi validat, recunoscut si apreciat, din fricile pe care le are vizavi de copilul sau si din cauza carora nu se poate bucura de momentele minunate pe care le petrec impreuna. Cele mai multe frici de acest fel sunt, insa, imaginare, intrucat se refera la evenimente din trecut, care nu doresc sa se repete, ori la proiectii despre cum ar trebui sa fie viitorul. Pe de o parte nu le permit pruncilor lor sa ia decizii, sa le puna in aplicare si sa gaseasca solutii, pe de alta, nici nu le ofera oportunitati pentru a-si testa abilitatile si, de ce nu, limitele", explica formatorul in parenting.

A permite copilului tau sa experimenteze, chiar daca asta presupune sa faca lucruri imperfecte, este un lucru esential in devenirea lui, in dobandirea independentei. Parintii isi doresc copii independenti, capabili sa isi rezolve singuri problemele, dar nu au rabdare ca acestia sa experimenteze si sa invete in ritmul propriu. Este mai rapid sa isi imbrace copii, mai curat sa si-I hraneascca, mai sigur daca le rezolva ei temele. Sa astepte mereu ca altcineva sa le rezolve problemele, ca nu sunt in stare de nimic", mai spune Meda Morariu.

Ea recomanda parintilor sa-si incurajeze odraslele sa exploreze, sa-si dozeze optim ajutorul: "Solutiile pe termen scurt, in care le limitam copiiilor experimentarea si care avem senzatia ca rezolva eficace provocarile de p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro