Cum iti dai seama ca-ti lipseste fierul din organism. Medic: "O mama anemica nu poate naste decat unui copil anemic"

Cum iti dai seama ca-ti lipseste fierul din organism. Medic:

"O mama anemica nu poate sa dea nastere decat unui copil anemic", aminteste medicul, vorbind si de o carenta a sistemului medical, care cu ani in urma sustinea financiar un program de preventie a anemiei, astazi marginindu-se la a o trata la copilul foarte mic, cu Vigantol, un produs fara cine stie ce efecte miraculoase, spun medicii. La aceasta confirmare se ajunge fie dupa ce se observa simtomele descrise mai sus si se procedeaza la investigatii de laborator, fie cu ocazia diverselor afectiuni acute, in cursul carora, in unitatile de specialitate, se recolteaza sange pentru analize, iar rezultatul releva si aceasta problema.

acum 52 luni (14 Jan 2017)

Copiii manifesta semne pe care medicii le stiu si-i invata si pe parinti sa le identifice.

Daca in cazul unui nou-nascut parintele "se prinde" mai greu, mai intai din lipsa experientei, dar si pentru ca la aceasta varsta copiii nu pot exprima clar ce simt, copiii mai mari deja pot da celor din jur indicii clare. "Poate sa-l doara capul, sa se confrunte cu o cefalee, desi durerea de cap este un simptom care insoteste afectiuni variate. Daca este mai mare si poate descrie simptomele, ne poate spune ca vede punctisoare negre, depinde de varsta copilului. Copiii sunt, aproape prin definitie, zburdalnici, prin urmare va fi mai greu sa manifeste o apatie astfel incat sa ne puna pe ganduri", spune medicul de familie Milica Mazilu.

Cu ce afectiune se asociaza lipsa de fier

Carenta de fier se poate manifesta inca de la nastere. "O mama anemica nu poate sa dea nastere decat unui copil anemic", aminteste medicul, vorbind si de o carenta a sistemului medical, care cu ani in urma sustinea financiar un program de preventie a anemiei, astazi marginindu-se la a o trata la copilul foarte mic, cu Vigantol, un produs fara cine stie ce efecte miraculoase, spun medicii. La aceasta confirmare se ajunge fie dupa ce se observa simtomele descrise mai sus si se procedeaza la investigatii de laborator, fie cu ocazia diverselor afectiuni acute, in cursul carora, in unitatile de specialitate, se recolteaza sange pentru analize, iar rezultatul releva si aceasta problema. Deseori, spune medicul, anemia se asociaza cu parazitozele intestinale, sau este determinata de acestea. Un copil care este hranit echilibrat, care consuma alimente variate, care nu este lipsit de fructe, legume, carne, nu va avea nevoie de suplimente.

CITITI SI: Greseli fatale facute de parinti in privinta alimentatiei celor mici. Medic: "Nu stiu cum se face, dar toate reusesc sa bifeze nu unul, ci mai multe efecte negative" ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro