Cum iti dai seama ca omul de langa tine este paranoic. Secretosii, "candidati" demni la diagnosticul nefast

Cum iti dai seama ca omul de langa tine este paranoic. Secretosii,

Din punct de vedere medical, paranoia se refera la o gandire puternic afectata de teama, de insecuritate, de incertitudini, de iminenta aparitiei unui pericol, de idei delirante (de la megalomanie pana la gelozie sau persecutie). Pe de alta parte, un gest banal, pe care un coleg de serviciu il face la locul de munca, de exemplu, schimba pozitia unei cani de pe birou, va fi interpretat de catre un paranoic intr-un fel aparte: cana a fost mutata special pentru a se varsa pe un document important. Ca sa infranga raul imaginat de ei, paranoicii stuidaza, isi rup mare parte din timpul lor pentru a deveni experti intr-un domeniu care i-ar putea ajuta sa castige, de exemplu stiu Codul Penal pe de rost, sunt capabil sa "recite" texte de lege, ajung chiar sa se reprezinte singuri in instanta desi nu au absolvit o Facultate de Drept.

acum 52 luni (25 Oct 2016)

Sa n-ai incredere in nimeni este, fara doar si poate, inconstient, motto-ul dupa care isi canalizeaza existenta o persoana care sufera de o tulburare de personalitate paranoida.

Cati dintre noi s-ar putea sacrifica sa traiasca alaturi de o persoana extrem de geloasa, care vede peste tot comploturi impotriva ei, care interpreteaza in mod ostil fiecare gest pe care il faci sau vorba pe care o rostesti.

Din punct de vedere medical, paranoia se refera la o gandire puternic afectata de teama, de insecuritate, de incertitudini, de iminenta aparitiei unui pericol, de idei delirante (de la megalomanie pana la gelozie sau persecutie). Cum iti dai seama ca omul de langa tine ar putea suferi de paranoia

Fara sa punem noi un diagnostic, putem totusi remarca, fara sa avem studii de specialitate, anumite semne si simptome specifice unei tulburari de tip paranoid. In primul rand este bine de stiut ca o persoana cu o astfel de afectiune, are un comportament aparent normal. Multi au un loc de munca, sunt capabili sa-si faca meseria ca oricare altul, isi duc sarcinile pana la capat, sunt integrati din punct de vedere social si chiar au un grup de prieteni.

Ca o caracteristica specifica, paranoicii sunt extrem de secretosi atunci cand vine vorba despre ei, refuza sa ofere informatii legate de identitatea lor, de adresa lor, despre casa lor, despre pasiunile lor, despre bolile lor, iar cand cineva incearca sa obtina astfel de detalii, devin suspiciosi.

Pe de alta parte, un gest banal, pe care un coleg de serviciu il face la locul de munca, de exemplu, schimba pozitia unei cani de pe birou, va fi interpretat de catre un paranoic intr-un fel aparte: cana a fost mutata special pentru a se varsa pe un document important. Un zambet, un gest cordial, o miscare a mainii, o atingere accidentala venite din partea unui coleg vor fi traduse de catre paranoici drept un semn dist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro