Cum isi pot promova romanii produsele originale in Uniunea Europeana. Retete unice ajunse celebre pe tot continentul

Cum isi pot promova romanii produsele originale in Uniunea Europeana. Retete unice ajunse celebre pe tot continentul

Construirea dosarului si opozitia nationala Odata stabilita schema de calitate pentru care vor aplica si arealul in care poate fi produs, grupul de initiativa va trebui sa se constituie intr-un grup aplicant, care poate fi sub forma unei asociatii, a unei cooperative sau, pur si simplu, a unui grup constituit in fata unui notar. Urmatorul pas birocratic este redactarea unui caiet de sarcini, in care trebuie detaliate toate aspectele legate de produsul care se doreste a fi certificat: de la plantare sau recoltare, daca este cazul, la fluxul de productie, depozitarea, transportul si asa mai departe. Aici sunt costuri in functie de complexitatea documentatiei, de cate puncte de lucru sunt, de produs, sunt mai multe variabile.

acum 35 luni (3 Aug 2017)

Cel care doreste sa isi certifice un produs la nivel european trebuie mai intai sa afle daca in zona mai exista si alti producatori asemenea lui.

"Cel care are un produs cu aplicare la schemele europene trebuie sa identifice in arealul sau daca mai exista cineva cu acelasi produs, apoi sa se constituie intr-un grup de initiativa cu ceilalti producatori. Un produs cu potential la schemele europene este cel care are un specific local si care poate fi legat de o zona geografica. Cum e Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Sibiu si asa mai departe", explica Ionut George Diaconeasca, consilier al ministrului Agriculturii. Cele trei scheme europene Demersul de certificare trebuie sa mai includa si dovezi scrise ale faptului ca produsul respectiv a mai fost comercializat. Odata constituit grupul de initiativa, acesta trebuie sa mai decida si care este schema de calitate europeana pentru care aplica. Cele trei scheme sunt Denumire de origine protejata (DOP), Indicatie de origine protejata (IOP) sau Specialitati traditionale garantate (STG). "Spre exemplu, noi producatorii de telemea din comunele cutare vrem sa inregistram produsul Telemea de Sibiu. Aceasta telemea chiar este in curs de certificare, iar arealul stabilit de grupul de initiativa este intreg judetul Sibiu", spune consilierul ministrului. Potrivit lui, in acest moment pentru Romania exista un produs cu denumire de origine protejata - Telemeaua de Ibanesti - si trei produse din schema "indicatie geografica garantata". Construirea dosarului si opozitia nationala Odata stabilita schema de calitate pentru care vor aplica si arealul in care poate fi produs, grupul de initiativa va trebui sa se constituie intr-un grup aplicant, care poate fi sub forma unei asociatii, a unei cooperative sau, pur si simplu, a unui grup constituit in fata unui notar. Urmatorul pas birocratic este redactarea unui caiet de sarcini, in care trebuie detaliate toate aspectele legate de produsul care se doreste a fi certificat: de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro