Cum isi plateau ardelenii in urma cu un secol propria inmormantare din timpul vietii, cu ajutorul unor "reuniuni" care se ocupau de toate pregatirile

Cum isi plateau ardelenii in urma cu un secol propria inmormantare din timpul vietii, cu ajutorul unor

Numarul de membri ai reuniunii varia in functie de marimea si bunastarea comunitatii", explica istoricul Ana-Maria Nenitoiu, care a si dedicat acestui subiect un studiu publicat de Arhiva Someseana. Rau-platnicii si cei cu probleme cu legea erau exclusi din reuniuni Cei care intarziau plata taxelor de deces mai mult de 8 zile si cei care erau acuzati de crime sau alte delicte erau exclusi din reuniune.

acum 79 luni (15 Jun 2015)

"Reuniunile de inmormantare" au aparut in Transilvania in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Acestea erau practic forme de asociere, care aveau menirea de a sprijini intreaga comunitate financiar, moral si social pentru a depasi momentele grele din viata oricarei persoane determinate de decesul unei fiinte dragi.

"Reuniunile de inmormantare aveau scopul de a asigura o inmormantare corespunzatoare membrilor sai, oferind sprijin financiar sau ocupandu-se in totalitate de inmormantarea acestor. Numarul de membri ai reuniunii varia in functie de marimea si bunastarea comunitatii", explica istoricul Ana-Maria Nenitoiu, care a si dedicat acestui subiect un studiu publicat de Arhiva Someseana. Pentru a fi acceptati ca membri, bistritenii trebuiau sa aiba o purtare cuviincioasa, sa fie sanatosi, sa nu sufere de boli incurabile si sa aiba varsta cuprinsa intre 16 si 50 de ani.

Cel care aproba noii membri era consiliul de administratie, care avea dreptul chiar sa ceara viitorului membru o adeverinta medicala care sa-i "dovedeasca" starea de sanatate si varsta acestuia, in caz ca existau suspiciuni. Rau-platnicii si cei cu probleme cu legea erau exclusi din reuniuni

Cei care intarziau plata taxelor de deces mai mult de 8 zile si cei care erau acuzati de crime sau alte delicte erau exclusi din reuniune.

In Bistrita functionau mai multe reuniuni, cea mai mare, "Meseriasul", avand 900 de membri. S-a ingrijit de persoanele bolnave, a oferit consultanta si asistenta medicala gratuita. Pregatirile de inmormantare erau facute cu strictete: asezarea, spalarea, imbracarea, priveghiul respectandu-se obiceiurile traditionale", mai spune Ana-Maria Nenitoiu.

De asemenea, la fiecare inmormantare trebuiau sa participe cel putin 10 membri ai reuniunii. Reuniunea de inmormantare era o forma de sustinere a locuitorilor comunitatii din punct de vedere moral, social, emotional, financiar in mom... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro