Cum isi petreceau romanii timpul liber intre cele doua razboaie mondiale

Cum isi petreceau romanii timpul liber intre cele doua razboaie mondiale

O astfel de serbare din anul 1935 era insotita de concursuri sportive, respectiv stafeta cu obstacole, alergari in saci, volei, alergari la 100 de metri, curse de biciclete, cros. Astfel, seful Comisariatului Marasesti, cerea prefectului in 1 938 interzicerea acestor serate intrucat "moravurile usoare s-au intins foarte mult in randurile tineretului fapt ce a dus la situatia trista de a fi clienti ai spitalului circa 15 tineri si tinere, fara a mai tine seama de agresiunile, betiile si alte abateri la care se preteaza cei mai multi tineri cu ocazia acestor serate". Daca la oras posibilitatile de distractie erau mai mari, in mediul rural oamenii se distrau la baluri, la hore, la nunti si cumetrii, acestea din urma fiind sarbatori la care participa tot satul.

acum 101 luni (26 Feb 2016)

Sigur, astazi posibilitatile sunt extrem de variate si depind, in mare parte, de posibilitatile materiale, una dintre distractiile preferate fiind calatoriile in strainatate. In trecut insa, oamenii aveau cu totul alte preocupari si aveau si mai mult timp la dispozitie.

Prin grija profesorului de istorie Gabriela Obodariu, care a studiat in arhive acest aspect, aflam ca locuitorii fostului judet Putna isi petreceau timpul liber destul de variat intre in perioada dintre cele doua razboaie mondiale.

"In 1932 erau in Focsani 85 de carciumi simple, 14 cu birt, 9 cu han, 16 cu birt si han, 16 cafenele, 9 cofetarii, 2 berarii, 5 restaurante. Seara, duminicile si de sarbatori, focsanenii mergeau sa se plimbe prin gradina publica, unde existau si un bufet si orchestra. In 1919 bufetul din gradina publica nu avea voie sa vanda decat bere timp de sase luni, locul fiind considerat Cel care a inchiriat bufetul de la Primarie in aprilie 1919 era obligat sa faca reparatii si sa instaleze electricitate dupa trebuinta...

Gradina Publica la inceputul secolului XX FOTO: www.focsaniulvechi.ro

Potrivit profesorului de istorie, in anul 1927, Primaria Focsani a incheiat un contract cu Regimentul 10 Putna pentru asigurarea muzicii de fanfara in Gradina Publica.

Circul si sportul erau de asemenea distractii la care participau cu mare placere oamenii din oras.

"In 1927 circul "Bella" cerea Primariei o autorizatie pentru a se instala in locul viran de langa hotelul Balan.

O astfel de serbare din anul 1935 era insotita de concursuri sportive, respectiv stafeta cu obstacole, alergari in saci, volei, alergari la 100 de metri, curse de biciclete, cros. In acest timp, oamenii din elita orasului mergeau la restaurantele de lux, iar din cand in cand organizau baluri pentru a strange bani in beneficiul sarmanilor.

Bufetul Gradinii Publice FOTO: www.focsaniulvechi.ro

Tinerii de la oras organizau serat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro