Cum isi controleaza de la distanta Statul Islamic simpatizantii europeni. "Cu cat ai nevoie de mai mult timp, cu atat cresc sansele sa esuezi"

Cum isi controleaza de la distanta Statul Islamic simpatizantii europeni.

In contextul in care in Germania au avut loc anul trecut la Ansbach, Wurzburg si Berlin atacuri comandate de la distanta de gruparea jihadista Statul Islamic, iar autorii acestora au fost in contact cu luptatori ai gruparii din Irak si Siria, Bjorn Stritzel, reporter al cotidianului "Bild", si-a propus sa afle cum functioneaza acest sistem.

acum 76 luni (25 Jul 2017)

In contextul in care in Germania au avut loc anul trecut la Ansbach, Wurzburg si Berlin atacuri comandate de la distanta de gruparea jihadista Statul Islamic, iar autorii acestora au fost in contact cu luptatori ai gruparii din Irak si Siria, Bjorn Stritzel, reporter al cotidianului "Bild", si-a propus sa afle cum functioneaza acest sistem. Asa ca a pretins vreme de cateva luni ca este un potential atacator din Europa si a reusit sa stea de vorba cu figuri importante ale retelei jihadiste, inclusiv instructori ISIS. Stritzel, care a folosit initial aplicatia de mesagerie Telegram, a intrebat cum ar putea trimite un material video catre Amaq, agentia de stiri a gruparii, care publica, de altfel, si angajamentele de loialitate dupa atacurile comise in numele ISIS. Interlocutorul i-a cerut reporterului sa foloseasca o alta aplicatie de mesagerie criptata, Wickr, care incepe sa se contureze drept metoda preferata de comunicare a ISIS, avand in vedere ca mesajele pot fi setate sa se stearga singure dupa o anumita perioada de la expediere. "Daca planuiesti sa faci ceva, iti sugerez sa comunici cu mine aici si sa nu folosesti Telegram", i-a spus unul dintre ei, care l-a instruit si sa-si "distruga cartela SIM a telefonului" din ratiuni de securitate. "Te rog sa ai mare grija, sa iti iei masuri de precautie si sa fii rapid ca sa actionezi", i-a spus instructorul, scrie "Newsweek", citand "Bild". Schimburile de mesaje, care au fost aduse la cunostinta autoritatilor germane in perioada activitatii sub acoperire a reporterului, arata ca Statului Islamic este dornic sa comita noi atacuri in contextul in care continua sa piarda teritorii in Irak si in Siria. Daca e deja gata, trimite-o acum, ca sa nu-ti mai faci griji legate de asta mai incolo", i s-a spus jurnalistului. Dezvaluirile vin in contextul in care serviciile de securitate europene se tem ca, in conditiile in care gruparea jihadista pierde teren in Orientul Mijlociu, sute de luptatori straini se vor intoarce in tarile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro