Cum isi contacta informatorul un ofiter din securitatea comunista. Inscrisul codificat notat intre paginile unui ziar

Cum isi contacta informatorul un ofiter din securitatea comunista. Inscrisul codificat notat intre paginile unui ziar

Informatorul era istoricul Iacob Marza, angajat inainte de 1989 la Biblioteca Batthyaneum, care, in 2009, a fost declarat de instanta de judecata, definitiv, colaborator al fostei securitati. Prejudiciul de aproape 1,5 milioane de lei, validat de instanta "Credentionalul" lui Vasile Goldis, marele om politic care a citit Rezolutia Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 Cum a scapat compania "Rosia Montana Gold Corporation" de executarea ANAF-ului pentru o datorie de 27 de milioane de lei

acum 53 luni (1 Mar 2018)

Documentul datat 21 decembrie 1980 arata modul in care un securist trebuia sa ia legatura cu informatorul "Lungu" din Alba Iulia.

"Se va deplasa la domiciliul acestuia si ii va pune in cutia postala un ziar Contemporanul (sursa si sotia nu citesc acest ziar, deci nu sunt abonati), pe care deasupra titlului ziarului se va scrie data (ziua), luna, anul prescurtat si ora sub forma unei adunari, avand si rezultatul. De exemplu daca este vorba de 19 mai 1981 orele 21.00 se va scrie 19+5+81+21=126, rezultatul fiind incadrat de cate doua linute.

Documentul descrie si modul in care trebuie sa actioneze cei doi atunci cand informatorul doreste sa ia legatura cu ofiterul: "Va pune in cutia postala a ofiterului un ziar Agricultura romaneasca pe care va face notatia datei exact in modul expus mai sus. Legatura cu informatorul "Lungu" era "tinuta personal" de catre Locot. Un alt raport din arhiva CNSAS arata cum anume a fost recompensat financiar numitul "Petrescu" pentru informatiile furnizate, respectiv cu 200 de lei in august 1968 si cu 250 de lei in martie 1971. Intr-una dintre acestea se descrie vizita unui arhelog din Berlinul de Vest, in 28 aprilie 1989.

"Vizita la biblioteca, pe parcursul a 30-35 de minute a constat intr-o expunere succinta a interiorului institutiei, o prezentare a colectiilor. Explicatiile le-am oferit in limba romana, caci Nicolaus Boroffka stie limba romana, pe care a invatat-o in decursul stagiilor trecute, cand a studiat probleme de preistorie (epoca bronzului) pentru redactarea tezei de doctorat. De la Alba Iulia urmeaza sa plece la Cluj-Napoca, in aceeasi formatie", scria informatorul "Partenie".

Informatorul era istoricul Iacob Marza, angajat inainte de 1989 la Biblioteca Batthyaneum, care, in 2009, a fost declarat de instanta de judecata, definitiv, colaborator al fostei securitati.

Te-ar putea interesa si:

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro