Cum intretinem eficient sistemul de aer conditionat al masinii. Ce riscati daca folositi ulei universal pentru compresor

Cum intretinem eficient sistemul de aer conditionat al masinii. Ce riscati daca folositi ulei universal pentru compresor

Multi proprietari de autoturisme traiesc cu impresia ca este suficient doar sa curete periodic instalatia de aer conditionat a masinii si sa o alimenteze cu freon, atunci cand este cazul. Asigurati-va ca utilizati cantitatea optima de ulei Cantitatea de ulei necesara pentru un sistem standard de aer conditionat depinde de tipul compresorului si de constructia instalatiei, si se calculeaza in functie de aceasta combinatie.

acum 83 luni (6 Jul 2017)

Multi proprietari de autoturisme traiesc cu impresia ca este suficient doar sa curete periodic instalatia de aer conditionat a masinii si sa o alimenteze cu freon, atunci cand este cazul. In buna parte, asa este, dar mai este un lucru de care e musai sa tina cont: uleiul de compresor. Acesta trebuie sa aiba capacitate de lubrefiere, vascozitate si miscibilitate corecte, in raport de agentul frigorific folosit in instalatia de aer conditionat.

Cererile in garantie ce vizeaza compresoarele de aer conditionat (A/C) , indica faptul ca in 25% din cazuri, service-urile nu au utilizat uleiul de compresor corect. Utilizarea de uleiuri necorespunzatoare, precum uleiurile universale sau amestecurile de uleiuri, duc inevitabil la blocaje si avarii, fiind a doua cea mai frecventa cauza de avariere a compresorului de aer conditionat.

Uleiurile universale, preferate de cele mai multe ori de atelierele auto, sunt uleiuri PAO (polialfaolefine), a caror capacitate de lubrifiere, vascozitate si solubilitate fata de agentul frigorific sunt diferite de cele ale uleiurilor sintetice PAG (care contin polialchilenglicoli).

"Vascozitatea diferita inseamna formarea unei pelicule de ulei mai subtiri intre cilindru si piston, iar solubilitatea redusa fata de agentul frigorific determina circularea insuficienta a uleiului, reducand astfel lubrifierea si racind compresorul. Cel mai probabil, acestea vor cauza blocarea compresorului, reducand durata de de viata a acestuia", explica Marcel Boghian, inginer auto.

Pentru a identifica tipul de ulei corespunzator pentru masina dumneavoastra, consultati intotdeauna eticheta de identificare a compresorului. In unele cazuri, aceasta poate diferi de specificatiile vehiculului, prin urmare este foarte important sa verificati intotdeauna datele furnizate de producatorul auto.

Asigurati-va ca utilizati cantitatea optima de ulei

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro