Cum influenteaza infrastructura economia Transilvaniei
Motivul este reprezentat de faptul că tot mai mulți investitori aleg zona Transilvaniei și a Banatului, nu doar datorită prețului mai mic al forței de muncă, ci și datorită marilor proiecte de infrastructură. Faptul că Oradea este aproape de autostrăzile care merg spre vestul Europei a determinat investitori precum compania americană Emerson să aleagă acest oraș pentru noile sale investiții in detrimentul Clujului, in contextul in care proiectul Autostrăzii Transilvania pare blocat sau condamnat să se dezvolte in ritm de melc. Acest lucru este de bun augur atat pentru extinderea rețelei de infrastructură, cat și pentru construcții, care astfel beneficiază de proiecte noi.
Coridorul IV Paneuropean și Autostrada Transilvania se numără printre factorii care i-au stimulat pe investitori să aleagă vestul Romaniei.
Potrivit statisticilor oficiale, decalajul de dezvoltare dintre regiunile din estul Ungariei și cel al Slovaciei și vestul Romaniei se atenuează rapid. Motivul este reprezentat de faptul că tot mai mulți investitori aleg zona Transilvaniei și a Banatului, nu doar datorită prețului mai mic al forței de muncă, ci și datorită marilor proiecte de infrastructură.
Citește și: Reincep lucrările la Autostrada Transilvania
Există comunități precum Sebeșul, Blajul sau Sannicolaul Mare in care șomajul a scăzut spectaculos, iar analiștii economici se așteaptă ca și in alte comunități să se repete astfel de fenomene. Mai mult, a apărut și o "regionalizare" a investițiilor, care este determinată tot de infrastructură. Astfel, perspectiva realizării autostrăzii de pe Coridorul IV Paneuropean i-a determinat pe mulți manageri din domeniul producției industriale să aleagă să iși construiască fabrici in comunitățile situate de-a lungul acestei autostrăzi sau in cele situate in apropierea graniței cu Ungaria. Faptul că Oradea este aproape de autostrăzile care merg spre vestul Europei a determinat investitori precum compania americană Emerson să aleagă acest oraș pentru noile sale investiții in detrimentul Clujului, in contextul in care proiectul Autostrăzii Transilvania pare blocat sau condamnat să se dezvolte in ritm de melc. Pur și simplu, astfel de companii au nevoie de autostrăzi pentru a putea transporta marfa pe care o produc in Romania", a spus analistul economic Emilian Pop. In schimb, dezvoltarea foarte bună a Aeroportului Cluj-Napoca atrage in continuare managerii unor companii care investesc in bunuri care nu au nevoie de transport, precum industria software. De mare interes răman și parcurile industriale Tetarom din județul Cluj, unde au exist... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro