Cum incearca o scoala de tara sa-si pastreze portile deschise: metodele prin care lupta si profesorii, si copiii

Cum incearca o scoala de tara sa-si pastreze portile deschise: metodele prin care lupta si profesorii, si copiii

Scoala Gimnaziala Ganeasa este la nici 8 kilometri de Slatina, judetul Olt, iar apropierea de traiul civilizat s-a transformat intr-un mare dezavantaj. Gloria aproape apusa a invatamantului din zona Cu doar 10-15 ani in urma, existau: o scoala cu clasele I-VIII si o gradinita la Ganeasa, una similara si doua gradinite la Dranovatu, o scoala primara si o gradinita la Izvoru, cate o gradinita la Gradistea si Oltisoru, toate sate componente ale comunei Ganeasa. In urma cu aproape doi ani au castigat 20.000 euro intr-o "olimpiada" a activitatilor extrascolare finantata de un mare lant de magazine, iar cu acesti bani a fost amenajata o sala multimedia, care este si sala de festivitati, au fost achizitionate table inteligente si altele magnetice, videoproiectoare, dar s-a montat si un sistem de supraveghere video in scoala, cheltuiala care, in mod normal, ar fi trebuit sa cada in sarcina administratiei locale. Cu doi ani in urma, in apropierea Craciunului, au realizat impreuna cu parintii podoabe pe care le-au scos la vanzare, sa-si poata cumpara mingi si saltele, desi, deocamdata, pe timp de iarna sala de clasa le este si sala de sport.

acum 76 luni (3 Jan 2018)

Scoala Gimnaziala Ganeasa este la nici 8 kilometri de Slatina, judetul Olt, iar apropierea de traiul civilizat s-a transformat intr-un mare dezavantaj. Numarul elevilor a scazut constant, cu peste 100 in sapte-opt ani, tendinta comuna tuturor unitatilor scolare, doar ca in Ganeasa, pe langa scaderea natalitatii, au aparut alte doua fenomene - migratia tinerilor catre strainatate (si multi pleaca insotiti de copii) si migratia copiilor catre scolile din oras. Parintii ne spun ca oricum pleaca la serviciu cu microbuzul sau cu masina personala, iar in drum isi lasa si copiii la scoala sau la camin. Ne luptam sa ajungem acolo, dar le facem pe rand, dupa puteri", spune directorul scolii, Claudya Neacsa, profesor de 20 de ani la Ganeasa.

Gloria aproape apusa a invatamantului din zona

Cu doar 10-15 ani in urma, existau: o scoala cu clasele I-VIII si o gradinita la Ganeasa, una similara si doua gradinite la Dranovatu, o scoala primara si o gradinita la Izvoru, cate o gradinita la Gradistea si Oltisoru, toate sate componente ale comunei Ganeasa. "La Gradistea si Oltisoru nu mai avem nimic, la Dranovatu a disparut o gradinita si se punea si problema gimnaziului, iar la Izvoru ne luptam sa tinem deschisa gradinita care a ramas, pentru ca, odata inchisa, va fi aproape imposibil sa o redeschidem. Microbuzul face 12 curse in fiecare zi, este unul singur, vechi de 10 ani, primii copii ajung la Ganeasa la 6,45, si atunci normal ca parintii aleg sa-i duca la oras, daca tot fac naveta", spune directorul scolii.

Copiii de la gradinita, actiuni de 1 Decembrie

Altfel, rezultatele obtinute de elevi sunt, pe alocuri, de invidiat. Au avut olimpici la limba franceza, trei ani la rand, premianti la concursul national de istorie, cea mai mare medie la Capacitate pentru elevii din mediul rural etc. Scoala Ganeasa a fost, cu mai mult de 10 ani in urma, prima scoala din mediul rural, si singura, l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro