Cum ii incurajeaza romanii pe infractori. "Daca ar fi o tema relevanta pentru societate, ea ar fi exploatata si politic"

Cum ii incurajeaza romanii pe infractori.

Jiglau a urmarit sondajele din ultimii ani si a ajuns la concluzia ca romanii sunt mai preocupati de starea lor de sanatate, de veniturile lor, de locurile de munca si, din ce in ce mai mult, de posibilitatea ca tara lor sa intre intr-un conflict. George Jiglau (foto in dreapta, credit foto: Facebook/George Jiglau) isi aminteste ca pe scena politica a auzit o singura data deschis subiectul infractionalitatii: in 2009 cand premierul de atunci, Emil Boc, acum primar al Clujului, l-a demis de Dan Nica, atunci ministru de Interne, pe motiv ca "a pierdut lupta cu strada" - adica infractiunile stradale devenisera tot mai numeroase. Gabriela Culda subliniaza ca pericolele sunt mai mult sau mai putin constientizate de oameni: "Unii ne gandim la numarul mare de boli si la riscul la care suntem supusi cand ne expunem intr-un anumit mediu, altii ne gandim la alimentatia nesanatoasa, altii la numarul mare de infractiuni ce se comit in jurul nostru. Potrivit psihologului, aceasta este "o responsabilitate sociala, un drept si o obligatie": "Sigur ca niciodata nu e un moment potrivit sa fim chemati pentru o declaratie si sa pierdem cateva ore sau sa ne stricam programul, dar de multe ori este foarte util pentru altii.

acum 94 luni (28 Sep 2016)

Stie, din campania "Romania infarctorilor necunoscuti", ca in dosarele politiilor din Romania zac uitate circa 600.000 de dosare nerezolvate de furturi, crime si violuri. Jiglau a urmarit sondajele din ultimii ani si a ajuns la concluzia ca romanii sunt mai preocupati de starea lor de sanatate, de veniturile lor, de locurile de munca si, din ce in ce mai mult, de posibilitatea ca tara lor sa intre intr-un conflict. Nu si de infractiunile ce se petrec in orasele lor.

"E posibil ca oamenii sa nu constientizeze dimensiunea problemei in ceea ce priveste dosarele cu autor necunoscut, dar nu cred ca cifra in sine ii va face pe oameni mai ingrijorati.

George Jiglau (foto in dreapta, credit foto: Facebook/George Jiglau) isi aminteste ca pe scena politica a auzit o singura data deschis subiectul infractionalitatii: in 2009 cand premierul de atunci, Emil Boc, acum primar al Clujului, l-a demis de Dan Nica, atunci ministru de Interne, pe motiv ca "a pierdut lupta cu strada" - adica infractiunile stradale devenisera tot mai numeroase.

"Singura modalitate de a face institutiile sa functioneze e sa se puna presiune pe ele", reaminteste sociologul. Psihologul Gabriela Culda, doctorand UBB si avocat, afirma ca, in cazuri rare, se intampla sa analizam la modul abstract infractiunile de furt sau de omor. "Vom fi mult mai toleranti fata de o crima spontana savarsita intr-o bataie provocata de victima decat fata de o crima premeditata savarsita pentru obtinerea unor foloase materiale. In acelasi fel, vom fi mult mai toleranti fata de un furt de alimente decat fata de un furt din locuinte.

CV George Jiglau

George Jiglau (33 de ani) este lector universitar la Departamentul de Stiinte Politice din cadrul UBB Cluj, analist politic, sociolog. Are studii de master in Stiinte Politice la CEU Budapesta (2007) si de master in Comunicare si Studii Multiculturale la UBB (2009). Jiglau a scris si a editat volume si articole publicate in revis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro