Cum ii ajuta Romania pe straini sa se integreze. Imigrantii, intre discriminare si ignorare

Cum ii ajuta Romania pe straini sa se integreze. Imigrantii, intre discriminare si ignorare

De la solicitarea apostilarii unor acte de studii pentru a putea fi recunoscute - cand se stie ca acest lucru este aproape imposibil in tari macinate de razboi precum Siria, pana la impunerea echivalarii diplomelor de bacalaureat prin sustinerea examenelor de diferenta la limba si literatura romana si la istoria romanilor, conform programelor de bacalaureat romanesti.

acum 49 luni (23 Feb 2016)

Dezbaterile au fost organizate de Asociatia LiderJust impreuna cu Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE) si Asociatia Romanian US Alumni. De la solicitarea apostilarii unor acte de studii pentru a putea fi recunoscute - cand se stie ca acest lucru este aproape imposibil in tari macinate de razboi precum Siria, pana la impunerea echivalarii diplomelor de bacalaureat prin sustinerea examenelor de diferenta la limba si literatura romana si la istoria romanilor, conform programelor de bacalaureat romanesti.

Mai mult, strainilor le este imposibil sa acceseze unele drepturi din cauza lipsei unor documente (certificat de nastere, certificat de celibat, cazier etc), care sunt imposibil de obtinut in tarile de origine. Discriminati si ignorati

Imigranti se lovesc si de alte piedici: refuzul bancilor de a deschide strainilor conturi pentru plata salariilor din Romania si a prestatiilor sociale, impunerea prin lege a conditiei de a avea cetatenia romana pentru a putea fi traducator autorizat sau de a fi casatorit cu un cetatean roman pentru a practica alte ocupatii etc.

Strainii sunt ignarati practic de institutiile publice, neexistand niciun fel de date cu privire la accesul acestora la servicii publice (cati straini au medic de familie, cati au primit card de sanatate, cat s-a cheltuit pentru tratarea strainilor, cati copii straini sunt inscrisi in sistemul public de invatamant, cati copii straini primesc alocatie pentru copii etc). ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro