Cum i-au santajat parlamentarii pe sefii lor de partid pentru a-si da pensii speciale

Cum i-au santajat parlamentarii pe sefii lor de partid pentru a-si da pensii speciale

Proiectul de lege prin care alesii locali - primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene - urmeaza sa beneficieze de pensii suplimentare odata ce isi incheie mandatele si au varsta legala de pensionare a fost aprobat ieri de Senat, in calitate de Camera decizionala. "Nu mai aveam nimic de pierdut" Alesii de la toate partidele s-au inteles sa blocheze toate proiectele care aloca pensii speciale pentru alte categorii decat cea de parlamentar pana nu vor primi girul sefilor de partid de a-si vota propriile pensii speciale. Cel de-al doilea proiect cu care parlamentarii si-au santajat sefii prevede ca persoanele care au indeplinit functia de auditor public extern pe o durata de cel putin 14 ani in cadrul Curtii de Conturi vor beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu.

acum 98 luni (21 Dec 2015)

Proiectul de lege prin care alesii locali - primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene - urmeaza sa beneficieze de pensii suplimentare odata ce isi incheie mandatele si au varsta legala de pensionare a fost aprobat ieri de Senat, in calitate de Camera decizionala. 86 de parlamentari de la PSD, UNPR si ALDE au votat "pentru" si doar unul s-a abtinut, liberalii alegand sa iasa din sala.

Nemultumirea liberalilor fata de proiectul de lege referitor la pensii speciale pentru alesi locali a fost transmisa de la microfonul plenului Senatului de Nicolae Dobra, senator PNL, care a venit cu o alta idee creata: cresterea salariilor pentru primari.

In timpul sedintei de plen, PSD-ul a cerut sa fie permisa modificarea mai multor puncte ale proiectului de lege. Printre amendamentele proiectului de lege fata de forma initiala figureaza faptul ca vor beneficia de aceste pensii acei alesi locali care au la activ cel putin un mandat de patru ani, nu doar doi ani de activitate, asa cum era in prima forma. De asemenea, aceasta pensie speciala nu va putea fi cumulata cu o alta pensie speciala, alta decat cea din sistemul public, cum ar fi cea de parlamentar, aviator sau magistrat. De exemplu, presedintele Klaus Iohannis va trebui sa opteze intre indemnizatia speciala la care au dreptul fostii presedinti iesiti la pensie sau cea de primar al Sibiului, calitate detinuta inainte de a fi ales in fruntea statului. In plus, nu vor beneficia de pensie speciala alesii locali care au fost condamnati definitiv la inchisoare pentru coruptie.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara, aceeasi formula de calcul ca si la parlamentari, indemnizatie care insa nu este identica la toti alesii locali. Numai ca aparitia primului proiect de lege care acorda pensii speciale... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro