Cum i-a scos din analfabetism pe romi programul "A doua sansa". Cursant: "Pana acum am fost orb si acum vad"

Cum i-a scos din analfabetism pe romi programul

S-a incheiat un nou an de invatamant pentru cursantii Programului "A doua sansa", initiat de Ministerului Educatiei Nationale pentru persoanele care din anumite motive nu au fost la scoala sau nu au putut sa-si continue studiile. La 16 ani, numai 29 % din baietii romi si 18 % din fete mai sunt la scoala, iar un sfert din romi nu stiu sa scrie si nici sa citeasca.

acum 38 luni (25 Jun 2017)

S-a incheiat un nou an de invatamant pentru cursantii Programului "A doua sansa", initiat de Ministerului Educatiei Nationale pentru persoanele care din anumite motive nu au fost la scoala sau nu au putut sa-si continue studiile. 7, iar sambata a avut loc evaluarea finala la romana si matematica a invataceilor de la clasele I-IV.

Astfel, din cei 30 de elevi care s-au inscris la scoala la inceputul anului de invatamant, 19 dintre ei au promovat clasa, restul abandonand pe parcurs.

Practic, au fost noua luni pline pentru cei 19 elevi cu varste cuprinse intre 11 si 40 de ani, acestia venind la scoala in fiecare zi de vineri, sambata si duminica cu dorinta de a invata carte.

Ei au invatat cursurile la simultan, iar doi dintre elevii care au promovat clasa a IV vor urma din toamna si cursul gimnazial, tot la Scoala Nr.7.

Cei mai multi dintre ei fac parte din comunitatea de romi, motivatiile lor de a veni la scoala sa invete carte fiind diferite.

"Unul dintre elevii promovati mi-a spus ca pana sa vina la scoala era ca un orb pe lumea asta, dar dupa ce a invatat buchia cartii are alta perspectiva. O alta fata, pe care parintii ei nu au dat-o deloc la scoala, mi-a spus ca este cea mai fericita cand merge la cumparaturi si poate citi prospectele de pe produse.

Partea cumplita este ca unii dintre romi nu stiu aproape deloc limba romana cand vin la scoala, iar eforturile invatatorilor de a-i determina sa invete sunt considerabile. La 16 ani, numai 29 % din baietii romi si 18 % din fete mai sunt la scoala, iar un sfert din romi nu stiu sa scrie si nici sa citeasca. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro