Cum i-a schimbat Ana Pauker destinul matematicianului Grigore Gheba. "Rasplata" lui a fost refuzul de a se inscrie in Partidul Comunist
Ilustrul matematician Grigore Gheba, cunoscut mai ales pentru culegerile sale de exercitii si probleme de matematica, care a trait 92 de ani, a avut, potrivit propriilor sale marturisiri, o poveste de viata demna un scenariu de film. "In ceea ce priveste comunismul implantat cu forta de indivizi de teapa Anei Pauker, am inteles ca era o forma mascata a tradarii de patrie, drept care am refuzat sa fiu membru de partid inca de cand eram in divizie si, apoi, tot restul vietii, suportand, ce-i drept, consecintele", mai scrie Grigore Gheba in cartea sa, "Intre viata si moarte".
Ilustrul matematician Grigore Gheba, cunoscut mai ales pentru culegerile sale de exercitii si probleme de matematica, care a trait 92 de ani, a avut, potrivit propriilor sale marturisiri, o poveste de viata demna un scenariu de film. Desi de mic copil a avut predilectie pentru stiinta matematicii, Grigore Gheba a ales sa urmeze o scoala de ofiteri militari, la Bacau.
Ca tanar sublocotenent a fost inrolat pe front, ca militar al Armatei Romane si a participat la luptele de la cotul Donului, cea mai tragica operatiune militara din istoria Armatei Romane, unde au murit peste 150.000 de soldati.
O minune a facut sa scape cu viata, fiind capturat de rusi si tinut prizonier un an. De la o vreme nu mai aveau ce sa manance.
Ana Pauker, cea care avea sa devina prima femeie vicepremier si ministru de externe din istoria Romaniei cat si din lume, era lidera grupului de comunisti romani exilati la Moscova si a inspectat intr-o zi lagarul rusesc. Era Grigore Gheba, care a fost salvat de la moarte de medicul lagarului, rusoaica Marusia.
"Rusii vazandu-l lesinat de boala, l-au aruncat la groapa comuna.
De altfel, despre acest episod din viata sa Grigore Gheba povesteste in cartea autobiografica "Intre viata si moarte", scrisa spre finalul vietii sale. "In vagonul meu aveam noua morti si, in mijloc, o gramada mare de excremente. Dupa ce am trecut prin trei lagare, dintr-un barbat voinic, la 26 de ani, ajunsesem sa cantaresc 39 de kilograme.
Ingerul descris de matematician era frumoasa rusoaica, blonda cu ochi albastri, Marusia Anka. Intre cei doi s-a infiripat o poveste de dragoste, sfarsita tragic, prin moartea Marusiei, exterminata de sovietici, din cauza idilei, chiar in lagarul in care s-au cunoscut, lucru pe care matematicianul l-a aflat la batranete, in urma unei calatorii la Moscova. A fost ranit de doua ori si a primit 8 decoratii, ia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro