Cum i-a pus la "saramura" Vlad Tepes pe turci, aruncandu-i in apele sarate ale unui lac din Baragan
Legenda apelor miraculoase Legenda vorbeste ca in timpul unei batalii purtate cu otomanii, Vlad Tepes a ajuns tocmai prin partile Baraganului, pe malul unei ape adanci si sarate. Aceeasi legenda spune ca turcii au fost tinuti in apa sarata vreme de o saptamana, iar cand au fost scosi din lac si trasi in teapa in padurea din apropiere, acestia au rezistat destul de mult torturii la care au fost supusi.
Legenda apelor miraculoase
Legenda vorbeste ca in timpul unei batalii purtate cu otomanii, Vlad Tepes a ajuns tocmai prin partile Baraganului, pe malul unei ape adanci si sarate.
Aceeasi legenda spune ca turcii au fost tinuti in apa sarata vreme de o saptamana, iar cand au fost scosi din lac si trasi in teapa in padurea din apropiere, acestia au rezistat destul de mult torturii la care au fost supusi.
Surprins de rezistenta turcilor in fata metodei sale inumane de a-si pedepsi inamicii, Vlad Tepes a dat ordin sa fie verificata apa din lac.
Lacul Sarat, perla uitata a statiunilor balneare
Surprinzator sau nu, lacul unde Vlad Tepes i-a pus la saramura pe turci exista in realitate. El se afla intr-adevar in Baragan, la o distanta de cinci kilometri de Braila. Perioada de glorie a statiunii a fost intre cele doua razboaie mondiale, cand faima apelor sarate a strabatut Europa de la est la vest si inapoi.
Imagine din statiunea Lacul Sarat astazi
Intre anii 1920 - 1930, locuitorii din Braila si zonele invecinate aveau voie sa faca baie in apele lacului doar cu bon de ordine, prioritatea avand-o turistii veniti din toate colturile batranului continent. El a inceput dupa anii 1970, cand atmosfera de sarbatoare din statiune a fost umbrita de comunistii care au distrus vechea arhitectura inlocuind-o cu hoteluri masive.
Dupa 1990, o parte din suprafata statiunii a fost retrocedata, noii proprietari imprejmuind zona care le-a revenit de drept cu un gard din beton.
Locul este insa pustiit, buruieni mari zarindu-se pe dupa placile de ciment in fiecare vara. Mai mult, lipsa de fonduri i-a impiedicat pe edilii din zona sa investeasca in lucrari de intretinere a statiunii, asa ca dintr-un simbol, Lacul Sarat a ajuns un paradis destramat.
Cititi si:
FOTO Statiunea Amara, izvor de sanatate si taram... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro