Cum i-a obligat stapanirea habsburgica pe olteni sa renunte la bordeie si sa-si ridice case

Cum i-a obligat stapanirea habsburgica pe olteni sa renunte la bordeie si sa-si ridice case

Apoi si multele posturi condamna pe bietii romani, de cele mai multe ori, la usturoi, ceapa si supa de varza, paine se mananca de asemenea putin, caci boierii insisi si toti cei care sunt mai de seama, intrebuinteaza in locul ei azima, adica un aluat de faina de grau cea mai buna si cea mai alba, copt in spuza, iar cei de rand un aluat din faina de mei sau chiar mamaliga, adica o fiertura vartoasa de faina de papusoi fiarta cu apa intr-o tingire, putand apoi fi taiat cu cutitul.

acum 75 luni (26 Feb 2018)

Ocupatiile de baza ale locuitorilor sunt plugaria, ingrijirea viilor, cresterea vitelor si a albinelor, precum si negotul cu cai, oi, vite, miere, ceara, unt, vin, lana, peste si porci cu locuitorii din Transilvania.

"La gatit nu se pricep" Capitanul Schwanz von Springfels arata in descrierea sa ca oltenii nu se pricep la gatit, iar in loc de paine consuma mai mult mamaliga: "Ei nu sunt greu de multumit cu mancarea, grau, carne, peste, vanat se pot avea din belsug, dar la gatit nu se pricep. Apoi si multele posturi condamna pe bietii romani, de cele mai multe ori, la usturoi, ceapa si supa de varza, paine se mananca de asemenea putin, caci boierii insisi si toti cei care sunt mai de seama, intrebuinteaza in locul ei azima, adica un aluat de faina de grau cea mai buna si cea mai alba, copt in spuza, iar cei de rand un aluat din faina de mei sau chiar mamaliga, adica o fiertura vartoasa de faina de papusoi fiarta cu apa intr-o tingire, putand apoi fi taiat cu cutitul. Astfel, barbatii poarta o camasa larga si sunt incaltati cu opinci: "Portul si imbracamintea celor mai de seama este asemanator cu acela al polonilor, dar nu in ceea ce priveste pe al femeilor [...]. isi incing trupul cu o cingatoare ingusta, iar in locul cizmelor polone poarta opinci croite din piele netabacita de porc sau de vita, pe care ei le leaga mestesugit de picior cu nojite si le numesc opinci "Opintsch". Iarna isi acopera capul cu caciuli paroase de blana de miel si trupul cu cojoace lungi de blana de oaie care au blana pe dinafara si care atarna pana la glezne; Astfel, inainte de stapanirea habsburgica, locuitorii din Oltenia traiau in bordeie, insa noua conducere a impus construirea de case deasupra pamantului: "Locuintele lor erau odinioara mai mult sub pamant, pe acestea ei le numesc bordeie, dar dupa ce Excelenta sa domnul general comandant a poruncit sa fie cladite case, ei au inceput sa locuiasca in case deasupra pamantului. Dintre casele stapanirii sau ale boierilor se gas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro